10 nevjerojatnih prednosti aromamaterapije

2018-08-01


Zdravstvene prednosti aromaterapije uključuju sposobnost ublažavanja anksioznosti i depresije, povećanje  energetske razine, ubrzavanje procesa ozdravljenja, liječenje glavobolja, bolju koncentraciju, poticanje spavanja, jačanje imunološkog sustava, smanjenje boli, poboljšanje probave i povećanje cirkulacije .

Aromaterapija je fascinantna alternativna medicina koja uključuje upotrebu eteričnih ulja čija je primjena jako široka. Često se koristi za poboljšanje raspoloženja, promjenu kognitivnih stanja, a također se može koristiti kao dopuna tj. potpora medicini.

Aromaterapija je u nekom obliku već tisućama godina, ali nije bila poznata do 11. stoljeća kada je destilacija pare omogućila pravilno ekstrakciju eteričnih ulja iz biljnih materijala. Od tada, kulture diljem svijeta koriste aromaterapiju u raznim oblicima. Zemlje u kojima se najčešće prakticira su Indija , Francuska, Engleska i Sjedinjene Države, iako se može naći i u desecima drugih zemalja.

Važan element aromaterapije je sinergija, koja je kombinacija brojnih eteričnih ulja koja zapravo mogu stvoriti snažniji učinak nego što bi ulja imala sama. Zbog toga je miješanje eteričnih ulja tako važno područje proučavanja alternativnih iscjelitelja budući da je niz mogućnosti gotovo beskrajan. Međutim, važno je uvijek obaviti savjetovanje s školovanim aromaterapeutima, budući da neka eterična ulja mogu izazvati alergiju i mogu biti opasna ako se ne miješaju pravilno. Nadalje, većina aromaterapijskih tretmana s esencijalnim uljima razrjeđuje se u nekom biljnom baznom ulju. Ako koristite previše jakih koncentracija eteričnih ulja u aromaterapiji, to može rezultirati širokim rasponom negativnih nuspojava.

Zdravstvene prednosti aromaterapije

Oslobađa stres

Možda je najrasprostranjeniji i najčešći način uporabe aromaterapije za ublažavanje stresa. Aromatski spojevi iz mnogih različitih eteričnih ulja poznati su kao relaksanti i mogu vam ''olakšati um'' i ukloniti anksioznost . To je ono što većina ljudi koji izvode aromaterapiju kod kuće koriste jer mješavine su vrlo jednostavne i istraživanja na ovom aspektu aromaterapije vrlo su poznata i široko proučavana. Neka od najboljih eteričnih ulja za ublažavanje stresa su lavanda , bergamot, vetiver i ylang-ylang. Određene studije su također pokazale da ulje limuna može poboljšati raspoloženje i smanjiti napdaje bijesa .

Djeluje kao antidepresiv

Aromaterapija se vrlo često koristi za uklanjanje osjećaja depresije , a zbog vrlo složenih nuspojava farmaceutskih antidepresiva, to je vrlo važna funkcija aromaterapije. Iako je to korisno kao komplementarno liječenje, treba tražiti psihološku pomoć ili savjetovanje ako se depresija nastavi ili pogorša. U pogledu najboljih esencijalnih ulja za smanjenje depresije, većina stručnjaka sugerira kamilicu , lavandu i jasmin .

Pojačava memoriju

Jedna od najstrašnijih i najčešćih bolesti koje utječu na starije ljude je gubitak pamćenja . Dok Alzheimerova bolest još uvijek smatra neizlječiva bolest,  postoje određeni načini za smanjenje ili usporavanje napredovanja tog stanja. Aromaterapija često služi kao alternativni ili dopunski tretman za demenciju i Alzheimerovu bolest. Studije su također pokazale učinkovitost aromaterapije u mlađih bolesnika, u smislu jačanja njihovog kapaciteta pamćenja tijekom određenog vremena nakon tretmana. Ulje kadulje je najčešće preporučeno ulje za ovu vrstu poboljšanja pamćenja.

Povećava razinu energije

Poznato je da mnoga eterična ulja povećavaju cirkulaciju i razinu energije. Najbolja eterična ulja za davanje energije uključuju crni papar, kardamon, cimet , klinčić, jasmin, ružmarin i kadulju .

Ubrzava iscjeljivanje kože

Mnoga eterična ulja mogu pomoći u procesu isjeljenja cijelog tijela. Anti- mikrobiološka svojstva nekih eteričnih ulja također drže tijelo zaštićeno tijekom tih osjetljivih faza iscjeljenja tijela. Neki od najpopularnijih ulja za ubrzavanje procesa isjeljenja uključuju lavandu, smilje, macerat nevena, gospinu travu. Neka ulja čine više od samog ozdravljenja rana; ona također mogu smanjiti nelagodu kožnih stanja poput psorijaze i ekcema .

Smanjuje glavobolje

Svatko ima glavobolje s vremena na vrijeme. Aromaterapija može biti prekrasno rješenje koje ne samo da može izliječiti vašu trenutnu glavobolju, već također može smanjiti stres, anksioznost ili utjecati na medicinsko podrijetlo vaših glavobolja. Neka od najboljih eteričnih ulja koja su povezana s smanjenjem glavobolje i migrene su eukaliptus , sandal i eterična ulja ružmarina .

Odlična pomoć kod nesanice

Stalno se osjećate umorni? Osjećate li da ne dobivate dovoljno sna svake noći? I u ovom slučaju, aromaterapija je dokazano rješenje koje vam može pomoći da postignete uravnoteženi raspored spavanja. Ova snažna prirodna ulja također mogu pomoći u usuglašavanju cirkadijalnog ritma. Najčešća ulja za poboljšanje sna su jasmin, kamilica, lavanda, mažuran i ylang ylang.

Unapređuje imunološki sustav

Kako bi vam se pomoglo da ostanete zdravi i kako bi potaknuli imunološki sustav, koristite eterična ulja poznata po svojim antimikrobnim učincima. Ova ulja su limun, eukaliptus, origano, tamjan i ulje peperminta.

Oslobađa boli

Bilo da imate bol u nogama, leđima ili glavi, aromaterapija pruža olakšanje za mnoge vrste boli. Oslobađanje boli jedna je od najčešćih prednosti tretmana eteričnim uljima. Uz pomoć lavande, kadulje, ružmarina, borovnice ili paprene metvice možete ublažiti mnoge bolove.

Poboljšava probavu

Aromaterapijski tretmani koriste se za pomoć kod otežane probave. Neka ulja koriste se za uklanjanjanje nadutosti ili za ubrzanje metabolizma. Najčešći ulja za poboljšanje probavnog trakta su đumbir, kamilica, kadulja, lavanda i koromač.

Bez obzira trebate li se samo opusitti, podići razinu energije ili poboljšati pamćenje, razgovarajte sa svojim terapeutom kako bi vam pomogao izabrati najbolju mješavinu ulja za vas. U Florine centru, školovani aromaterapeuti, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja.

Reference:

  1. Ali, B., Ali, N., Shams, S., Ahamad, A., Kahn, S., & Anwar, F. (2015) Eterična ulja korištena u aromaterapiji: sustavni pregled. Journal of Asian Tropical Biomedicine 5 (8), 601-611.
  2. Beutler, J., Kelly, K., & Ladas, E. (ur.). (2015) Aromaterapija i eterična ulja. Dobavljeno iz https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0032645/
  3. Carson, C., Hammer, K., & Riley, T. (2006) Melaleuca alternifolia ulje: pregled antimikrobnih i drugih ljekovitih svojstava. Klinički mikrobiološki pregled 19 (1), 50-62.
  4. Ehrlich, S. Aromaterapija. (nd) Dobavljeno iz https://umm.edu/health/medical/altmed/treatment/aromatherapy
  5. Ehrlich, S. Massage. (nd) Dobavljeno iz https://umm.edu/health/medical/altmed/treatment/massage