10 razloga zašto eterično ulje naranče treba biti u svakoj kući

2018-01-26

Eterično ulje Slatke naranče (Citrus sinensis) dobiva se tiještenjem kore ovog predivnog narančastog ploda . Ne znam kako vi, ali ja ludo volim naranče, gotovo pa imam ovisnost o njima, naročito u zimskim mjesecima, kad su tako fine i slatke....mmm! A da ne postanem narančasta moram se suzdržavati od prejedanja tog divnog voća, što zna biti jako jako teško.... tad mi dolazi u pomoć eterično ulje slatke naranče koje ima nevjerojatno djelovanje na psihu i unosi more pozitive u život!  :) A ima i mnoge druge koristi na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Evo samo neke od njih:

1· Antidepresivno djelovanje

Sjetite se divnog mirisa svježe oguljene naranče, mirisa koje se širi po cijelom prostoru i pruža istinski užitak. Nije ni čudo da se u aromaterapiji ovo ulje koristi za izvlačenje iz depresije i tužnog, negativnog raspoloženja.

Osim što smanjuje lučenje kortizola (hormona stresa) te ukljanja mentalnu napetost i anksioznost, djeluje i na fizičko tijelo tako što smanjuje brzinu pulsa. To zauzvrat uzrokuje osjećaj sreće i unutarnjeg zadovoljstva.

2· Sedativno djelovanje

Eterično slatke naranče djeluje kao blagi sedativ, olakšavajući mentalni i fizički umor, bol, bijes i druge snažne osjećaje. Sedativni učinak ovog aromatičnog ulja razlikuje se od sedativnog učinka opijata.

- za razliku od hipnotičkog djelovanja opijata, eterično ulje naranče dopušta vam da budete koncentrirani dok istodobno ostajete opušteni.

- nema nuspojava i ne uzrokuje ovisnost

- ne treba uzimati oralno, dovoljno je par kapi u difuzer ili kadu za postizanje opuštajućeg učinka.

3. Protuupalno djelovanje

Svaka upala je zapravo proces koji omogućuje tijelu da se samo iscijeli, međutim, nekontorlirana i kronična upala ima mnoge negativne učinke, osim pojave boli i oteklina. Eterično ulje slatke naranče regulira upalnu reakciju organizma na alergene, traume, infekcije i druge uzročnike. Tako naranča može smanjiti oteklinu i crvenilo na mjestu ozljede. U slučaju respiratornih alergena, protuupalni se učinak očituje u smanjenju hunjavice i kašlja.

4· Spazmolitičko djelovanje

Grčevi su nekontrolirane mišićne kontrakcije, koje su često jako bolne. Zahvaljujući opuštajućem učinku ulja naranče, bolne kontrakcije i abnormalna stimulacija živaca se smanjuju pružajući trenutno olakšanje. To vrijedi i za grčeve i bolove u trbušnoj šupljini.

5· Karminativno djelovanje

Nakupljanje plinova u trbušnoj šupljini može uzrokovati bolove u želucu, žgaravicu i bolove u srcu. Kao karminativno sredstvo, eterično ulje naranče smanjuje stvaranje plinova, osim što potiče njihovo istiskivanje is probavnog trakta. Opušta abdominalne mišiće i analne sfinktere, omogućujući bezbolno uklanjanje viška plinova. Također sprečava gastroezofagealni refluks.

6· Kolagogno djelovanje

Eterično ulje slatke naranče potiče izlučivanje kao endokrinih tako i egzokrinih žlijezda, koje proizvode enzime i hormone. Prema tome utječe na nekoliko fizioloških procesa u organizmu, uključujući probavu, menstrulani ciklus kod žena i proizvodnju mlijeka kod dojilja.

Povećanje proizvodnje žuči i drugih probavnih sokova pomaže poboljašanju probave i asimilaciji hranjivih tvari.

7· Diuretičko djelovanje

Ulje naranče ima blagi diuretski učinak, što dovodi do povećanja proizvodnje urina. To olakšava uklanjanje neželjnih tvari iz tijela, uključujući toksine, suvišne soli i nusprodukte metabolizma. Uklanjanjem suvišnih tekućina iz tijela, prirodni diuretici kao što je eterično ulje naranče, smanjuju edem uzrokovan zadržavanjem vode u tkivima, a to zauzvrat snizuje krvni tlak i ubrzani rad srca.

8· Tonizirajuće djelovanje

Tonicima se zovu tvari koje pridonose cjelokupnom zdravlju i dobrobiti. Oni poboljšavaju imunitet i potpomažu funkioniranje različitih sustava u tijelu. Eterično je ulje slatke naranče odličan tonik koji osjvežava tijelo, opušta um i povećava snagu i vitalnost čovjeka.

9· Antiseptičko djelovanje

Dobro je poznato antiseptičko djelovanje svih citrusnih ulja, uključujući i eterično ulje slatke naranče. Bilo koja porezotina može uzrokovati invaziju mikroba u tijelu, čineći ranu podložnom infekcijama. Zato kad se porežemo čistimo ranu i primjenjujemo antiseptička sredstva koja smanjuju rizik od infekcija. Njima dezinficiramo zahvaćeno područje što ga čini neprikladnim za rast mikroorganizama. Eterično ulje slatke naranče je izvrstan antiseptik za dezinfekciju porezotina i ogrebotina, ugriza insekata, otvorenih rana i drugih kožnih oštećenja. Osim toga, sigurno je i za djecu.

10· Afrodizijačko djelovanje

Eterično ulje slatke naranče smatra se blagim afrodizijakom: povećava interes za seks te utječe na sam seksulani čin. Smanjuje anksioznost, opušta i igra ulogu u povećanju sekrecije spolnih hormona.

Sve u svemu, ovo fantastično ulje je nezaobilazno u svakoj kućnoj ljekarni ljubitelja biljne medicine :).


Kata