6 načina kako koristiti hidrolate

2018-05-03

Hidrolati (cvjetne vodice) su nusprodukt destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnog ulja. Iako hidrolati postoje koliko i sam proces destilacije, njihova upotreba u aromaterapiji je relativno nova i još uvijek malo istražena. Hidrolati nisu samo voda, već puno više od toga - oni imaju miris, okus, različiti kemijski sastav i terapeutsko djelovanje. U mnogim slučajevima hidrolati imaju iste ili slične indikacije kao i eterična ulja iz tih biljaka, samo što djeluju puno suptilnije i nježnije (što ne znači manje učinkovito). Jedna velika prednost hidrolata je ta da skoro pa nemaju nikakvih kontraindikacija i nema straha da ćete pretjerati. S tim da treba zapamtiti da u radu sa svim biljnim ekstraktima vrijedi pravilo - manje je više.

A sad malo o tome kako možete koristiti hidrolate u svakodnevnom životu:

1) Pošpricajte vaš jastuk za dobar noćni san (plus dezinficira jastuk)

Raspršite malo hidrolata lavande, rimske kamilice, nerolija ili ruže na vaš jastuk prije spavanja kako bi si pomogli da se dobro odmorite tijekom noći i brže zaspite.

2) Izradite svoju prirodnu vodicu za ispiranje usta

Takva vodica dezinficira ušnu šupljinu, štiti zube od štetnih bakterija , osvježava dah i čak pomaže spriječiti prehladu!

Antiseptička vodica za ispiranje usta

¼ čaše hidrolata paprene metice

¼ čaše hidrolata njemačke kamilice

½ čaše destilirane vode

Vodica protiv gingivitisa

½ hidrolata smilja

½ destilitane vode

S ovom vodicom ispirajte usta minimalno 2 x dnevno tijekom 6 mjeseci. Očekujte zapanjujuće rezultate!

3) Fantastičan dodatak u kupkama

U kadu dodajte od 30 do 250 ml hidrolata. Možete koristiti bilo koji hidrolat koji trenutno imate ili koji najviše volite. Takva kupka će vas lijepo opustiti i energetski očistiti. Suptilno, ali vrlo učinkovito. Preporučam za opuštajuću kupku hidrolat lavande, nerolija ili njemačke kamilice, a za stimulirajuću hidrolat paprene metvice. Za probleme s pretjeranim znojenjem odličan je hidrolat kadulje (ne koristiti u slučaju povišenog tlaka). Ako jednostavno imate loš dan, tada će vas ruža ili geranij spasiti.

4) Oblozi za razne svrhe

Crvenilo, natečenost, iritacije na bilo kojem dijelu tijelu, a posebno na licu mogu se lako smanjiti stavljanjem obloga s hidrolatima. Ako imate natečene podočnjake ili oči umorne od buljenja u kompjuter, pomozite im s vrlo jednostavnim oblogom - namočite dvije blaznice s hidrolatom bugarske ruže, stavite na oči i odmarajte u ležećem položaju desetak minuta. Ako imate crvenilo ili rozaceu stavite na obraze i nos oblog s hidrolatom hamamelisa, bušina ili njemačke kamilice. Ako imate masnu kožu sklonu aknama i upalama, koristite hidrolat paprene metice, kadulje, timijana linalola ili ružmarina verbenona. Djeluju fantastično na sve vrste upala i reguliraju lučenje sebuma. Ako imate proširene vene ili popucale kapilare, obavezno probaje obloge s hidrolatom čempresa ili hamamelisa - namočite pamučnu blaznicu u hidrolatu i držite na problematičnom području 10-15 minuta, tri ili četiri puta na dan.

5) Maske za lice

Hidrolati su fantastičan dodatak u maskama za lice. Danas ima toliko različitih glina i prahova od kojih možete izrađivati maske za razne svrhe i tipove kože. Ja osobno obožavam maske od zelene gline jer je vrlo dostupna, a njezine koristi su bezbrojne. Evo jedne recepture za problematičnu kožu.

Maska protiv akni

30 gr zelene gline

2,5 - 5 gr jojobinog ulja

5 gr hidrolata paprene metvice

10 k e.u. prave lavande ili palmarose

U slučaju da imate vrlo osjetljivu i suhu kožu, zelenu glinu samo zamjenite bijelom(kaolin), a paprenu metvicu hidrolatom ruže ili geranija.

6) Neobičan način za smanjenje ovisnost o kavi

Znam da zvuči nevjerojatno, ali morate to probati. Stavite ½ ili ¼ hidrolata nerolija u čašu vode i popijte ujutro prije prve jutarnje kavice pa pogledajte da li još uvijek čeznete za njom :). Osim toga, ima jako fin okus. Ovaj napitak koristite i kad god osjetite da ne možete funkcinirati bez još jedne kave. Morate paziti samo da korisite svježi i organski hidrolat nerolija.Izvori: Suzanne Catty. Hydrosols. The next aromatherapy.