Deset znakova da imate previše hormona stresa

2017-11-17

· Loše spavate

Razina kortizola (hormona stresa) trebala bi opadati noću i dopustiti tijelu da se opusti i napuni baterije. No ako su razine kortizola previsoke, čak i ako ste cijeli dan umorni, prije spavanja osjećate navalu energije. A onda se cijelu noć prevrćete i mućite - da biste se sljedećeg jutra opet osjećali umorno. Znanstvenici pretpostavljaju da povišene razine ACTH-a (kortikotropin) i kortizola nastale stresnom reakcijom također smanjuju dotok noćnih razina melatonina te tako potiču nesanicu.

· Čak i kad dobro spavate, i dalje ste umori

Nesanicu koja dovodi do umora ne uzrokuje samo stres - s vremenom visoke razine kortizola iscrpljuju nadbubrežne žlijezde, što može dovesti do "sindroma adrenalnog umora", stanja povezanog sa stresom koje konvencionalna medicina rijetko priznaje. Kronični stres može dovesti do osjećaja iscrpljenosti, čak i unatoč dovoljnom vremenu provedenom u snu.

· Dobivate na težini, osobito oko struka , čak i ako zdravo jedete i vježbate

Kortizol izaziva debljanje oko struka, čak i kad sve "radite kako treba". Kortizol podiže razinu šećera u krvi i povećava rizik da obolite od dijabetesa. Visoke razine glukoze tada podižu razine inzulina koji spušta šećer u krvi i onda - da, u pravu ste - osjetite bjesomučnu želju za slatkim. Stimulacija simpatičkog živčanog sustava također može potaknuti želudac da oslobađa hormon grelin, koji izaziva osjećaj gladi i dovodi po povećanja težine, osobito ako hranom pokušavate ugušiti negativne emocije.

· Lako obolijevate od prehlade i drugi infekcija

Kortizol isključuje prirodne tjelesne mehanizme samoizlječenja, što znači da taj imunosni sustav, koji je savršeno stvorila priroda i koji vas održava zdravima odlazi kvragu i ostavlja vas na milost i nemilost svakom patogenu na koji naletite.

· Bez razloga osjećate vrtoglavicu

Stres se može manifestirati kao povremena vrtoglavica koja može prijeći čak i u kroničnu - što je najvjerojatnije reakcija na promjene u autonomnom živčanom sustavu, stimuliranom tijekom stresne reakcije. Promjene vitalnih znakova, osobito ubrzavanje ritma disanja, mogu dovesti do hiperventilacije koja mijenja kiselo-lužnatu ravnotežu tijela i utječe na reakcije živčanog sustava za ravnotežu i koordinaciju putem cerebeluma i osmog kranijalnog živca.

· Osjećate bol u leđima i/ili glavobolju

Kada su razine kortizola dulje vrijeme povišene, nadbubrežne žlijezde se "potroše". To podiže razine prolaktina i pojačava ojetljivost tijela na bol - bolove u leđima i mišićima. Pretjerana količina kortizola također hipersenzitivira mozak tako da i najmanji poremećaj može probuditi moždane živce i uzrokovati glavobolju.

· Nestaje potreba za seksom

Kortizol gledajte kao antiviagru. Kad su hormoni stresa visoki, opadaju razine hormona koji potiču libido i ... puf... ništa.

· Želudac se buni

Gastrointestinalni sustav iznimno je osjetljiv na hormone poput kortizola. Stres često dovodi do gastrointestinalnih poremećaja poput mučnine, žgaravice, abdominalnih grčeva i dijareje. Učinak na gastrointestinalni sustav najvjerojantije se ostvaruju putem povišenih razina ACTH-a nastalog tijekom stresne reakcije; reagirujući na ACTH, želudac se prazni manje učinkovito, što dovodi do bolova i abdominalnih grčeva. Do žgaravie može doći ne samo zbog povećanja količine želučane kiseline nego zato što aktivacija simpatičkog živčanog sustava snižava prag boli želuca i pojačava percepciju boli kao reakcije na žgaravicu, što vas čini sklonim čiru na želucu. Stresna reakcija također smanjuje sposobnost širenja želuca što, pak, potiče kontrakcije mišića u crijevima koje dovode do dijareje i crijevnih grčeva.

· Osjećate zebnju

Kortizol i adrenalin dovode do trzanja, nervoze želuca i osjećaja panike, čak i paranoje.

· Osjećate se turobno

Visoke razine kortizola zaustavljaju proizvodnju serotonina, i prije nego što se snađete, padate u tugu ili jad. Tijekom duljeg razdoblja to može dovesti čak i do kliničke depresije.

Izvor: iz knjige "Lijek za strah" Dr. Lisse Rankin)


Možda bi Vas moglo zanimati:https://www.florin-e.com/l/udahni-ulje-izdahni-stres/