DIY: Napravi svoj prirodni repelent protiv komaraca

2018-07-04

1. IZABERI ETERIČNO ULJE

Eterična ulja mogu biti izvrstan repelent, a potpuno prirodan, da ne bi morali brinuti oko primjene na sebe, svoju djecu i kućne ljubimce. Pobrinite se da eksperimentirate s eteričnim uljima u nastavku - jer svatko ima različitu kemiju tijela, ono što dobro funkcionira za jednu osobu, ne mora biti čarobno rješenje za drugu. Također, najbolje je kombinirati eterična ulja - u sinergiji, jer funkcioniraju bolje nego samostalno. U redu, koja su onda najbolja eterična ulja za komarce? Evo popisa:

Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) - Većina prirodnih repelenata sadrži limunski eukaliptus kao glavni sastojak protiv komaraca, što nije iznenađenje - jer funkcionira. I to nije samo 'dobar glas' . Nedavna studija pokazuje da je mješavina sa samo malim udjelom ulja od limunskog eukaliptusa, daje više od 95% zaštite od komaraca u trajanju do tri sata. Iznenađujuće, ali postoji jedan nedostatak - ne preporučuje se djeci mlađoj od 3 godine (ne zbog toga što je nesigurno, već zato što nije testirana na djeci mlađoj od 3 godine - jednostavno nemojte to učiniti dok se ne provede daljnje ispitivanje, u redu ?)

Citronela (Cymbopogon winterianus) - Vjerojatno najpoznatiji sastojak prirodnih repelenata protiv komaraca. Ovo jako mirisno ulje pokazalo se kao jedno od najučinkovitijih eteričnih ulja protiv komaraca. Citronella je najučinkovitija kada čini barem 10% vašeg repelenta, a najsnažnija kada se kombinira s drugim sastojcima protiv komaraca. Na primjer, ulje citronele u kombinaciji s ekstraktom vanilije pokazalo se da osigurava potpunu otpornost najmanje 3 sata.

Lavanda (Lavandula angustifolia) - Kada pomislite na lavandu, opuštanje i san obično su prve stvari koje nam dolaze na pamet. No, uz lijepu cvjetnu aromu i umirujuće osobine, lavanda je također učinkovita u borbi protiv komaraca. Lavandini jastučići i vrećice korisni su u ormarima i ladicama da otjeraju moljce i ostale insekte.  Ulje lavande može se prskati iz raspršivača ili ostaviti u tanjuriću kako bi se izbjegli mravi i komarci.

Čajevac (Melaleuca alternifolia) - izvrstan višenamjenski repelent. Djeluje dobro protiv komaraca, ali također je odličan za uklanjanje i sprječavanje buha i drugih parazita kod životinja (sigurno je korištenje kod pasa ali samo kada je jako razrijeđen).  Eterično ulje čajavca ne samo da djeluje sjajno kao prirodno odbojno sredstvo za insekte, već je vrlo korisno za sve vrste kožnih problema, uključujući i olakšanje nakon ugriza insekata. Ulje čajevca je još jedno eterično ulje koje je općenito sigurno za ljude svih dobnih skupina preko 6 mjeseci, ali samo ako se razrijedi za upotrebu.

Menta (Mentha x piperita) - Ako biste radije željeli dobiti svježu aromu u vašem repelent spreju, menta je savršen izbor. Taj miris je prirodni insekticid koji odbija komarce. Mentu je također korisno nanijeti nakon uboda insekata. No, ovo ulje nije preporučljivo koristiti kod djece do tri godine.

2. IZABERI BAZNO ULJE /ILI VODU

Čekaj, zašto trebam bazno ulje? Općenito se ne preporuča staviti esencijalna ulja izravno na kožu - trebate ih razrijediti u baznom ulju poput maslinovog ulja, bademovog ulja, ulja, suncokretovog ulja itd.

Bazna ulja su izvrsna za upotrebu, budući da pomažu eteričnim uljima da traju duže i olakšavaju nanošenje.

Postoji ogromna raznolikost u baznim uljima koja možete koristiti - avokado, ricinus, jojoba, suncokret, badem, ulje oraha - i svi oni dolaze s određenim prednostima za kožu. Samo pazite da izaberete mudro jer su neka ulja prilično 'teška' ili jako masna (avokado, ricinus, jojoba).

Umjesto baznog ulja, možete koristiti destiliranu vodu . No, nedostatak je u tome što repelenti na bazi vode brzo hlape.

OMJERI:

Pazite da omjeri eteričnih ulja u vašoj otopini ne prelaze 10% . Koncentracija od 10% je dobra za većinu odraslih osoba. 1% -tna koncentracija je najbolja za djecu mlađu od šest godina, starije odrasle osobe i one s vrlo osjetljivom kožom.


3. SPOJI SVE SASTOJKE U REPELENT

Imate li sve sastojke? Izvrsno, sada ćemo ih pomiješati! Ako koristite bazna ulja - nabavite bocu s flip čepom kako biste jednostavnije nosili. Ako koristite vodu - nabavite bočicu sa raspršivaćem za jednostavniju primjenu. Sada sve što trebate učiniti je pomiješati bazno ulje ili vodu u boci po svom izboru, a zatim dodati odabrana eterična ulja - imajte na umu da koncentracija eteričnih ulja ne prelazi 10 %. Tadaaa...vaš čarobni repelent spreman je za upotrebu :)

Ako vam treba pomoć pri izradi ovog prirodnog repelenta, slobodno nas kontaktirajte.