Eterična ulja u njezi kose

2017-10-25

Kada je riječ o prirodnoj njezi kose, eterična ulja zaista imaju mnoge dobrobiti i mogućnosti primjene. Za razliku od skupih i štetnih kemikalija  konvencionalnih sredstava za njegu kose, odaberite eterična ulja koja su sigurnija za vas i okoliš, te mogu učinkovito popraviti stanje vaše kose i riješiti mnoge probleme od prhuti pa sve do ispadanja kose.

Ylang ylang

Eterično ulje ylang ylanga ima afrodizijačka svojstva i snažan, prepoznatljiv miris. Ljudi su odavno koristili eterično ulje ylang ylanga kako bi pomogli rastu kose. Ulje stimulira rast novih dlačica i sprječava gubitak kose te stimulira lučenje prirodnog sebuma na našem vlasištu koji hrani suhu, oštećenu kosu.

Osim direktnog djelovanja na kosu, ulje ylang ylanga djeluje i kroz svoje sposobnosti da ublažava stres, koji u nekim slučajevima može biti jednim od uzroka gubitka kose.

Ako vam je miris ylanga preintenzivan, a želite uživati u njegovim dobrobitima za kosu, pomiješajte ga s uljima lavande i limuna.

Lavanda

Lavanda je nezamjenjiva, kako u njezi kože, tako i u njezi kose. Jedno kliničko istraživanje potvrdilo je da lavanda povećava broj i dubinu folikula dlaka, a prema tome poboljšava gustoću kose te smanjuje vjerojatnost njezina ispadanja.

Cedar

Cedar ima drvenasti ,"muški" miris i zato je odličan za njegu kose kod muškaraca kojima su možda odbojna "ženska" ulja kao ylang ylang ili lavanda. On stimulira folikule dlaka i povećava cirkulaciju vlasišta, što pomaže rastu novih dlačica . Osim toga, pomaže kod prhuti.

Ružmarin

Ružmarin je odlično ulje protiv prhuti jer smanjuje svrbež i ljuštenje kože vlasišta. Koristan je kako za suhu, beživotnu kosu, tako i za previše masnu kosu, te može spriječiti nastanak ispucalih vrhova. Jedno istraživanje potrvdilo je da je eterično ulje ružmarina isto tako učinkovito kod sprječavanja ćelavosti, kao i konvencionalna terapija kada se koristio tijekom 6 mjeseci. Ružmarin sprječava preranu ćelavost i stimulira rast novih dlačica.

Limun

Limun pomaže stimulaciji vlasišta i rastu novih dlačica. Učinkovito je i kod previše masne kose. Samo pripazite da ga ne koristite tijekom ljetnih mjeseci zbog njegove fotoosjetljivosti.

Metvica paprena

Svjež, energezirajući miris ulja metvice vjerojatno je poznat svima, ali malo tko zna o koristi metvice u njezi kose. Jedno istraživanje pokazalo je da je 3 %-na mješavina eteričnog ulja paprene metvice u jojobi značajno povećala rast novih dlačica, gustoću i debljinu kose te dubinu folikula, što znači snagu kose (Eterično ulje paprene metvice je sigurno za upotrebu samo kod odraslih osoba, kod djece se ne koristi!).

Evo još nekih kombinacija eteričnih ulja za tretiranje pojedinih problema s kosom/vlasištem:

Ispadanje kose: kamilica, korijander, metvica paprena, ruža, ružino drvo, ružmarin

Masna kosa: cedar, lavanda, limun, kadulja, melisa, čempres

Ako je kosa počela prerano sijediti, kombinacija korijandra, kadulje i limuna može zaustaviti taj proces.

Za povečanje rasta nove kose: ružmarin, korijander, cedar.

Za sprječavanje nastanka ispucalih vrhova i drugih oštećenja kose, uključite u svoju prirodnu njegu eterična ulja ružinog drveta, sandala i vetivera.

Prhut: lavanda, stolisnik, sandal, melisa, lovor, limun, čempres i biljno ulje nima.


Ispadanje kose

100 ml kokosovog ulja

10 k kamilica

10 k korijander

10 k ružino drvo

10 k cedar

Prhut

100 ml sezamovo ulje

10 k lavanda

10 k stolisnik

10 k čempres

10 k sandal


Kako koristiti eterična ulja u njezi kose

  • Dodajte par kapi u šampon ili regenerator.
  • Dodajte eterična ulja u sprej bočicu s vodom i aloe vera gelom i špricajte svoju kosu više puta na dan.
  • Napravite uljnu mješavinu za njegu kose s eteričnim uljima, i umasiravajte je u vlasište prije svakog pranja kose. Ako imate vremena, možete ju ostaviti na kosi par sati ili tijekom noći.

(Da bi se postigao željeni učinak preporuča se korištenje eteričnih ulja tijekom više mjeseci!)

Da li i vi koristite eterična ulja i biljna ulja u njezi vaše kose? Na koji način?