Jesenka melankolija već je tu, ali i rješenje je odmah kraj Vas!

2017-09-23

Ljeto je gotovo. Dani postaju sve tamniji i kraći...a to znači da trenuci uživanja u sunčevoj svjetlosti postaju rijeđi.

Kao posljedica toga, mnogi od nas imaju sezonske promjene raspoloženja i sezonski afektivni poremećaj koji se očituju kao depresija, melankolija, razdražljivost, pretjerana žudnja za hranom, niska razina energije, pospanost, umor, nemogućnost jutarnjeg razbuđivanja, loše raspoloženje, izbjegavanje društvenih situacija, problemi s koncentracijom.

Uglavnom, vrlo neugodno stanje.

Pojava sezonskog afektivnog poremećaja je povezana ne samo s biološkim dnevnim ritmom čovjeka (cirkadijalni ritam), koji se poremeti kada je smanjena razina sunčeve svjetlosti, nego i zbog dva hormona: serotonina i melatonina. Razina serotonina, neurotransmitera odgovornog za raspoloženje, pada zbog smanjene količine sunčeve svjetlosti što posljedično provocira tugu i depresiju. U međuvremenu, proizvodnja melatonina, hormona sna, povećava se zbog produženog perioda mraka, a sve to skupa utječe na naše raspoloženje.

Danas Vam želim reći, kako se uz pomoć aromaterapije i promjene životnog stila možete spasiti od sezonskih promjena raspoloženja i uživati u kontemplativnim jesenskim danima.

Sada nekoliko savjeta kako si možete pomoći:

 • Provjerite razinu vitamina D. Upravo je nedostatak ovog vitamina često povezan s afektivnim poremećajima i depresijom.
 • Odlazite na spavanje ranije. Održavanje redovitog rasporeda spavanja može ublažiti depresiju. I nemojte buljiti u zaslone televizora, telefona, kompjutora u kasnim večernjim satima, jer to ometa proizvodnju melatonina, koji je nama neophodan za dobar san. Živite sukladno prirodnom ciklusu dana i vjerojatnost afektivnih poremećaja znatno će se smanjiti.
 • Izbjegavajte prerađenu hranu. Ono što jedete ima značajan utjecaj na vaše raspoloženje i cjelokupno zdravlje. Zato uvijek birajte kvalitetnu i organsku hranu koju ćete pripremati kod kuće. Smanjite konzumaciju šećera, alkohola i žitarica.
 • Vježbajte. Vježba poboljšava razinu endorfina ("hormona sreće") uz ostale mnogobrojne dobrobiti.
 • Tijekom dana, pokušajte što više boraviti vani u prirodnom svijetlu, barem pola sata.
 • Prije spavanja popijte čašu umirujućeg čaja melise, valerijane ili pasiflore.
 • Isprobajte terapiju svijetlom (fototerapija) koja se pokazala vrlo učinkovita u riješavanju ovog problema.

Eterična ulja također mogu biti od velike pomoći za sprječavanje i ublažanje simptoma sezonskih afektivnih poremećaja.

Odavno je poznato, a sad i potvrđeno kliničkim istraživanjima, da eterična ulja mogu imati pozitivan učinak na raspoloženje. Mnoge su studije pokazale da je udisanje citrusnih eteričnih ulja posebno učinkovito za poboljšanje raspoloženja (bergamot, limun, naranča).

Za limun je poznato da ima antidepresivno i osnažujuće djelovanje. Osim toga, smanjuje anksioznost i stimulira proizvodnju serotonina i dopamina (dvije neurokemikalije koje su često smanjene kod ljudi sa sezonskim afektivnim poremećajem). Drugi učinkoviti antidepresivi koji imaju pozitivan učinak na razinu dopamina i/ili serotonina su muškatna kadulja, cedar atlaski, eukalitus globulus, naranča.

Bergamot je još jedno ulje čiji je pozitivan učinak na raspoloženje dokazan u mnogim istraživanjima: smanjuje razinu stresa i razinu kortizola - hormona stresa, smanjuje osjećaj tjeskobe i umora te potiče relaksaciju.

Osim navedenih ulja, možete isprobati i sljedeća stimulirujuća ulja koja će dati osjećaj "opuštene budnosti":

 • crni papar - pomaže u slučaju letargije
 • grejp - stimulira i osnažuje
 • jasmin - poznati antidepresiv
 • ružmarin - pomaže kod problema s koncentracijom;

ili smirujuća, opuštajuća ulja:

 • ruža - pomaže u slučajevima snažnog stresa i tjeskobe
 • sandal - relaksirujuće ulje koje poboljšava raspoloženje i pozornost. Budisti su ga koristili kao terapija kod anksioznosti, depresije, nesanice, a tibentanski redovnici za opuštanje tijela i budnost uma.

Najbolji su načini korištenja eteričnih ulja u ovom slučaju inhalacija, kupke i opuštajuća masaža s eteričnim uljima.

Nemojte čekati da vas pogode sezonske promjene raspoloženja; postanite proaktivni te si pomozite na vrijeme!