Kako aromaterapija pomaže u rješavanju sindroma kroničnog umora?

2017-07-17

Da li vas muči jaka iscrpljenost koja ne prolazi nakon odmora i nemogućnost "natjerati se" na obavljanje svakodnevnih čak najjednostavnijih poslova? Da li vam je život postao teret, a vaša okolina misli kako ste to sve "izmislili" da bi sakrili svoju "lijenost"? Ako ste sigurni da kronična lijenost nije vaša uobičajena crta, onda je moguće da se radi o sindromu kroničnog umora.

Sindrom kroničnog umora, slabo je shvaćena kronična bolest koja može ozbiljno ometati svakodnevni osobni i poslovni život. Manifestira se kao neobjašnjivi umor i iscrpljenost zajedno s drugim simptomima nalik gripi kao što su stalne upale grla, glavobolje, bolovi u zglobovima i mišićima, slaba koncentracija, razdražljivost, depresija, povišena temperatura, natečeni limfni čvorovi, noćno znojenje i probavne smetnje. U takvim je slučajevima teško ili gotovo nemoguće definirati uzročnik problema, međutim, često se radi o prisutnosti u organizmu kroničnih skrivenih virusnih infekcija kod osoba čiji je imunološki sustav oslabljen dugotrajnim fizičkim ili psihičkim stresom.

Tretiranje sindroma kroničnog umora podrazumijeva holistički pristup problemu gdje je od posebne važnosti promjena prehrane, umjerena tjelovježba, biljni i prehrambeni dodaci, masaža i smanjenje stresa.

Aromaterapija je jako važna komponenta holističkog pristupa i može biti od velike pomoći u procesu vraćanja unutarnje ravnoteže. Postoji cijeli niz eteričnih ulja koja mogu olakšati simptome i pospješiti proces iscjeljenja osoba s sindromom kroničnog umora. Eterična ulja poput kamilice, geranija, tamjana, paprene metvice, lavande, limuna i mažurana pomažu aktivaciji imunološkog sustava, potiču opuštanje, ublažavaju bolove u mišićima, podižu raspoloženje i poboljšavaju kvalitetu sna. Snažna antivirusna ulja poput ružinog drveta, ravensare, saro, eukaliptusa, timijana (kt. timol), čajevca, gorke naranče rade na rješavanju uzročnika problema odnosno pomažu imunitetu u borbi s kroničnim virusnim infekcijama.

U ovom je slučaju masaža najučinkovitiji način primjene eteričnih ulja, a preporučuju se i kupke s eteričnim uljima.

Kući napravite slijedeću kombinaciju eteričnih ulja za opuštajuću kupku koja će vas umiriti, a uz to i pripomoći borbi s virusima:

3 kapi Lavande (Lavandula angustifolia)

2 kapi Limuna (Citrus limon)

1 kap Tamjana ((Boswellia carterii)

Budući da se eterična ulja ne tope u vodi, prvo ih obavezno pomješajte u žlici sojinog vrhnja, pa tek poslije dodajte smjesu u kupku s toplom vodom. Korisno je u takvu kupku dodati i šalicu morske soli koja će potaknuti detoksikaciju organizma.