Kako se uzemljiti i povezati sa sobom uz eterična ulja

2018-09-08

                                           Pogledaj duboko u prirodu i onda ćeš sve bolje razumjeti.

                                                                                                                  Albert Einstein


Kažu da priroda ima odgovore na sva pitanja ... pa budimo više otvoreni i znatiželjni da ih tamo i potražimo! Jedan od načina je aromaterapija - korištenje eteričnih ulja u terapijske svrhe. Eterična ulja su "živa energetska bića" koja nam pomažu ne samo na fizičkoj razini, nego i na mentalno-duhovnoj - pomažu aktivirati naše unutarnje mehanizme samoiscjeljenja. S uljima se može raditi na puno zanimljivih načina, a jedan od njih je tzv. 'morfološki'.

'Morfologija' je  metoda intuitivnog rada s eteričnim uljima na temelju poruka ili energije koja je svojstvena svakom pojedinom obliku biljke i njezine funkcije/roli unutar biljke. 'Morfološki' se pristup miješanja eteričnih ulja i rada s njima, može usporediti s drevnom Doktrinom Signatura. Doktrina Signatura potječe još iz vremena Dioskorida i Galena, koja govodi da bilje koje podsjećaju na različite dijelove tijela, mogu se koristiti za liječenje bolesti ovih dijelova tijela.Tako primjerice plućnjak (Pulmonaria officinalis), koji zbog bijelih točkica na listovima podsjeća na pluća koristi se za plućne infekcije, a vidac (Euphrasia officinalis) koji podsjeća na oko, za očne infekcije. Isti taj princip može se primjeniti i u aromaterapiji kao način koji omogućuje bolje razumijevanje energetike eteričnih ulja, njihovog djelovanja na nas i pomaže u odabiru ulja u mješavinama.

Eterična ulja dobivaju se od cvijetova, listova, kore, sjemenki, smole i korijenja i ovisno o tome nose različite poruke i energiju. Danas ćemo se pozabavati samo eteričnim uljima dobivenim od korijena biljke. Ona me najviše intrigiraju i privlače (vjerojatno zato što mi najviše trebaju), jednostavno obožavam ih. Njihov omamljujući, teški i duboki miris toliko je smirujući, opuštajući, kao topli zagrljaj Majke Zemlje koja šapuće "sve će biti u redu, samo se prepusti".

ETERIČNA ULJA IZ KORIJENA

                                   Korijen ima tri glavne funkcije kod biljke:

 • učvršćuje biljku za podlogu(tlo)
 • upija vodu i hranjive tvari iz tla potrebne za rast
 • proizvodi hormone

U aromaterapiji to se može protumačiti na način da korijen:

 • uzemljuje, daje stabilnost
 • njeguje i podržava
 • održava homeostazu- stanje unutarnje ravnoteze

Energija korijena- snaga i stabilnost

U biljnoj medicini korijenje se prikuplja u kasnu jesen ili ranu zimu kada je energija korijena kod biljke najmoćnija. Kasna jesen i rana zima predstavljaju razdoblje kada se okrećemo prema unutra, promatramo, meditiramo, priremamo se za nadolazeću zimu. Eterična ulja iz korijena pomažu nam da se okrenemo prema sebi, da budemo reflektivni i instrospektivni, da se usporimo i stvorimo prostora samo za bivanje u trenutku. Energija korijena je teška, zemljana, daje snagu i stalbilnost da se lako nosimo sa izazovnim životnim situacijama i emocijama odnosno da budemo "uzemljeni".

Što točno znači to "uzemljenje"? Uzemljenje je naša sposobnost u svakom trenutku ostati povezani i stabilni kao drvo koje čvrsto stoji na zemlji i za vrijeme najjačih bura. To je i sposobnost raspršiti nagomilanu energiju u situacijama kada intenzitet naraste do krajnih granica, kada se javljaju osjećaji premorenosti, razbijenosti i potrošenosti - u takvim slučajevima uzemljenje štiti našu cjelovitost i pruža pristup porukama koje nam "korijeni" šapuću. Zato moramo njegovati naše "nevidljive korijene" da su nam podrška i potpora u svakom trenutku života.

Ponekad se uzemljenje događa prirodno, bez napora, a neki drugi put moramo imati namjeru da ostanemo uzemljenji bez obzira na sve što se zbiva oko nas, recimo kad putujemo ili kad smo okruženi ljudima koji nas lako izbace iz ravnoteže.

Eterična ulja od korijena će nam pomoći ako želimo:

 • uzemljiti se
 • povezati se sa sadašnjosti i prirodom
 • ojačati ili uspostaviti temelj/bazu
 • mirnu introspekciju
 • vratiti povjerenje u život
 • ojačati strpljenje
 • povezati se s precima
 • unutarnji mir/tišinu
 • produbiti bilo koju praksu
 • uvidjeti "korijen" problema

Ili kad osjećamo da imamo sljedeće manifestacije unutarnje neravnoteže:

nestabilnost,hirovitost, anksioznost, iscrpljenost, preopterećenost, potreba okrenuti se prema unutra, raspršenost, slaba konstitucija, neravnoteža vate, emocionalna ispraznost, manjak imaginacije, tjeskoba, nervoznost, osjećaj izgubljenosti i nepovezanosti sa životom, tanki živci, zavist, kompulzivnost, panični napadi, osjetljivost, razdražljivost, briga.

Što nam poručuju pojedina eterična ulja od korijena

Đumbir - zagrijava, aktivira snagu volje, stimulira inicijativu i oživljuje odlučnost. Indiciran je za ljude koji imaju jasne planove i dobre namjere, ali im nedostaje osobni poticaj i energija da poduzmu stvarnu, izravnu akciju. Osnažuje seksualnu energiju.


Vetiver - opušta pregrijan hiperaktivan um i krijepi nesiguran vlastiti identitet. Prožima smirenom snagom Majke Zemlje koja donosi sigurost i duboki osjećaj pripadnosti. Smiruje, obnavlja i povezuje srce i glavu.


Nard - pomaže smirivanju najdubljih oblika tjeskobe i ulijeva osjećaj mira. Djeluje u zamjenjivanju beznađa i zlovolje, prihvaćanjem i suosjećanjem. Omogućuje da se "predamo" i posvetimo svom izabranom putu.


Anđelika obnavlja tijelo i um, povezuje nas s našim anđelima i životnom svrhom, oživljuje klonuli duh i tijelo svladano umorom.


Ako ste se prepoznali u ovim opisima, probajte dodati neke od gore navedenih eteričnih ulja u vašu mješavinu - čak i najmanje količine mogu učiniti veliku razliku!

Želimo Vam puno harmonije, zadovoljstva i unutarnjeg mira u novoj sezoni. Igrajte se s eteričnim uljima i slušajte svoju intuiciju - ona uvijek znaju što Vama treba! A usput navratite na masažu u naš lijepi ugodan centar Florine u Zagrebu ! JIzvori:

https://aromaticstudies.com/doctrine-of-signatures-and-essential-oils/

Aromatherapy for healing the spirit: restoring emotional and mental balance with essential oils. Gabriel Mojay.