Limfna drenaža eteričnim uljima

2017-09-05

Što je limfni sustav? To je ključni dio imunološkog sustava koji nas štiti od vanjskih prijetnji, tzv. patogena - uzročnika bolesti i upala. Njegova glavna funkcija u organizmu je obrambena, a osim toga limfnim se sustavom uklanjanju toksini, otpadne tvari, kancerozne stanice i sve ostale škodljive tvari.

Ako je limfni sustav preopterećen, imunitet postaje slab i otpornost organizma na infekcije se smanjuje: čovjek je više podložan prehladama, kašlju i drugim tegobama. A ako je limfna regulacija tekućine u tjelesnim tkivima narušena, suvišna tekućina u tkivima prouzrokuje edem odnosno otečenost.

Limfni sustav sastoji se od limfnih kapilara, limfnih žila, limfnih čvorova i limfnih vodova. Za razliku od cirkulacije krvi, limfni sustav nema pumpu. Limfa se kroz žile kreće polako, poticana stezanjem okolnih mišića uslijed kretanja. Promjene tlaka u prsima uslijed disanja također pomažu pumpati limfu. Zato je vrlo bitno kretati se i vježbati pročišćavajuće duboko disanje.

Jos jedan izuzetan način za poticanje protočnosti limfe je ručna limfna drenaža. Ručna limfna drenaža je terapija u sklopu koje praktičar specijaliziranim i blago ritmičkim tehnikama pumpanja pomiče kožu u smjeru protoka limfe. Ručna limfna drenaža stimulira limfne žile koje nose tvari presudne za obranu tijela i uklanjanje otpadne tvari. Ručna limfna drenaža je prevencija i terapija koja duboko opušta, potiče zacjeljivanje prijeloma, puknutih ligamenata i uganuća, ublažuje bol i može poboljšati mnoga kronična stanja, uključujući sinusitis, reumatoidni artritis, sklerodermu, akne i druge bolesti kože. Limfna drenaža može ojačati imunološki sustav. Ublažava zadržavanje tekućine - otečene gležnjeve, umorne i podbuhle oči i otečene noge u trudnoći. Učinkovito djeluje na limfoedeme, pomaže kod stanja proizašlih iz venske insuficijencije, potiče zacjeljivanje rana i opeklina, ublažava ili uklanja strije i ožiljke. Zaista ima mnogo dobrobiti od ručne limfne drenaže!

Za vrhunsku sinergiju, tretman limfne drenaže kombinira se s eteričnim uljima i biljnim preparatima koji mogu znatno ojačati učinak terapije, a uz to ima i mnoge druge učinke na naše fizičko i psihičko stanje.

Eterično ulje lovora (laurus nobilis) je poznato kao jedno od najboljih ulja za čišćenje i jačanje limfnog sustava. Ponekad je dovoljan samo jedan aromaterapeutski tretman s eteričnim uljem lovora da bi čovjek s natečenim limfnim čvorovima osjetio znatno olakšanje. Možete probati nanošenje 1 kapi e.u. lovora na natečeni limfni čvor za trenutno olakšanje, ali takav tretman traje samo par dana zbog moguće iritacije kože[1].

Kao blaža alternativa e. u. lovoru poslužit će hidrolat lovora koji možete koristi u oblozima na natečene limfne čvorove ili jednostavno raspršiti malo hidrolata na problematična mjesta, nekoliko puta tijekom dana. Preporuča se i terapija oralnog uzimanja hidrolata lovora razrijeđenog u vodi, ali u ovom slučaju obavezno se konzultirajte s educiranim aromaterapeutom ili holističkim liječnikom.

Možete probati i sljedeću detoks mješavinu za tijelo s diuretičkim uljima, koja će pomoći očistiti limfu i pospješiti limfnu cirkulaciju.

30 ml ulje badema

6 kapi grejpa (citus x paradisi)

4 kapi borovica, bobice (juniperus communis)

4 kapi čempresa (cupressus sempervirens)

Mješavinu nanosite svaki dan nakon tuširanja, krećući laganim pokretima od stopala prema prsima. Da bi povećali učinkovitost ulja, pazite na prehranu i dovoljan unos tekućine tijekom dana i započnite s nekom tjelesnom aktivnošću, poput vožnje bicikla ili hodanja barem trideset minuta dnevno. Sigurno ćete se osjećati laganije!


  • Mjere opreza: Eterično ulje lovora je vrlo moćno i učinkovito, ali iziskuje veliki oprez i poznavanje mogućih kontraindikacija, pa stoga preporučujemo konzultaciju s educiranim aromaterapeutom vezano za načine uporabe. U svakom slučaju, e.u. lovora nije primjereno za trudnice, dojilje i malu djecu te se ne smije kontinuirano koristiti više od tri tjedna.