Napad na celulit s aromaterapijom

2018-02-26

Pitate se kako se riješiti celulita i to na prirodan, ali učinkovit način? - onda ste na dobrom mjestu. Objasnit ćemo vam kako se to radi :).

Smatra se da celulit nastaje akumulacijom toksina u tijelu. Tijelo na to reagira zadržavanjem vode u nastojanju da razrijedi te toksine i uspostavi stanje ravnoteže. Celulit uglavnom ima kvrgastu neravnu teksturu koja se najčešće uspoređuje s korom naranče. Sada se uglavnom doživljava kao nepoželjni, neprivlačni i najveći ženski neprijatelj, iako nekoć u doba renesanse, smatrao se simbolom ženstvenosti i ženske ljepote. Zanimljivo, zar ne?

A sada, zanemarimo estetiku i posvetimo se uzrocima celulita, jer on je prije svega simptom neke neravnoteže u tijelu.

Mogući uzroci celulita

Iako uzroci celulita nisu sasvim jasni, postoji niz mogućih faktora koji mogu doprinijeti njegovom nastanku i/ili pogoršanju.

  • Hormoni - hormonalna stanja kao što su sindrom policističnih jajnika i menopauza te kontracepcijske pilule utječu na razinu estrogena u krvotoku i mogu poremetiti učinkovitost detoksikacijskih procesa u tijelu.
  • Loša cirkulacija - u slučaju loše cirkulacije, potkožnom tkivu može nedostajati hranjivih tvari i kisika, a toksini iz metabolizma i drugih tjelesnih procesa ne mogu se učinkovito ukloniti s tog području što povećava rizik od nastanka celulita.
  • Neuravnotežena prehrana - nedostatak hranjivih tvari uz porast težine naglašava kvrgasti izgled celulita, a ljudi s prekomjernom težinom često imaju usporeni metabolizam i tijelo se ne može riješiti nagomilanih toksina.
  • Nedostatak tjelovježbe - može usporiti cirkulaciju i uzrokovati debljanje.
  • Stres i negativna emocionalna stanja - ako se osoba grčevito drži za prošlost ili neka emocionalna iskustva iz prošlosti, tijelo može početi isto tako "držati se" za svoj vlastiti otpad i pohranjivati sve više vode, masnoća i toksina.
  • Plitko disanje - pravilno disanje i kisik, iznimno su bitni za cirkulaciju i ostale tjelesne procese.
  • Zatvor - jedan od mogućih uzroka glavobolja, konfuzije pa i celulita.

Tretiranje celulita uz pomoć aromaterapije

Doktori zapadne medicine rijetko tretiraju celulit jer se smatra isključivo estetskim problemom koji ne ugrožava zdravlje. U Francuskoj, međutim, celulit se shvaća ozbiljno pa se tretira kako liječnikom, tako i masažnim terapeutom.

Aromaterapeut u tretiranju klijenata s celulitom prije svega pokušava zajedno s njim otkriti njegove moguće uzroke (npr. loša prehrana, nedostatak tjelovježbe, emocionalna stanja i sl.) i poraditi na ih rješenju/eliminaciji npr. loša prehrana, nedostatak tjelovježbe, emocionalna stanja i sl. Često je celulit prisutan zbog hormonalne neravnoteže, u tom slučaju spravlja se posebna uljna mješavina za balansiranje hormona.

Aromaterapija u kombinaciji sa zdravom prehranom i tjelovježbom stimulira cirkulaciju, pospješuje metabolizam i uklanjanje otpadnih tvari iz tijela, poboljšava teksturu i elastičnost kože, što s vremenom znatno smanjuje celulit.

Još jedna odlična tehnika koja se preporuča svima je suho četkanje. Nabavite si kvalitetnu četku od prirodnih materijala i usvojite naviku svakodnevnog četkanja kože prije tuširanja (na suho). Četkajte dugim ravnim pokretima od stopala prema srcu i ruke od šaka prema ramenima. Suho četkanje pomaže razbijanju masnih naslaga i potiče limfni sustav i cirkulaciju što pomaže detoksikaciji cijelog tijela, a osim toga čini kožu mekanom, elastičnom i blistavom. Smanjuje napetost u mišićima, a osjećaj je fantastičan!

Četka za suho četkanje
Četka za suho četkanje

Anticelulitna masaža s eteričnim uljima

Što se tiče masaže, nikako se ne preporuča "gruba i nasilna" masaža područja s celulitom jer to može osloboditi veliku količinu toksina u krvotok i uzrokovati glavobolje ili će se celulit uvući još dublje u tkivo pa će teže biti podložan tretiranju. Ne zvuči baš dobro, jelda?

Tretiranje celulita uz pomoć aromaterapijske masaže vrlo je učinkovito. Anticelulitna masaža s eteričnim uljima je nježan, potpuno prirodan i zdrav način riješavanja celulita - potiče rad limfe i bubrega, izlučivanje viška tekućine u tijelu i razgradnju masnih stanica. Za početak preporuča se 45 - minutna masaža nogu i zahvaćenih područja dva puta tjedno kroz nekoliko tjedana, a kad se stanje poboljša dovoljna je masaža cijelog tijela 1 - 3 put mjesečno za održavanje zdravlja i lijepog izgleda i stimulaciju metaboličkih, detoksikacijskih procesa u tijelu. Osim eteričnih ulja u masaži se primjenjuju i posebne tehnike limfne drenaže koje pomažu uklanjanju toksina i potiču limfni sustav, a dodatak svemu tome je masaža akupresurnih točaka na stopalima. Masaža nije nasilna, već djelotvorna i vrlo ugodna.


Od eteričnih ulja za anticelulitnu masažu koristimo:

cedar atlaski (himalajski) -potiče rad limfnog sustava i otjecanje viška tekućine

čempres - potiče vensku cirkulaciju

borovica bobice - potiče rad bubrega i izlučivanja toksina s mokraćom

ružmarin cineol - potiče arterijsku cirkulaciju

kadulja ljekovita i limunski eukaliptus - lipolitici, pomažu u razgradnji masnih stanica

komorač - potiče izlučivanje viška tekućine

sjeme mrkve - poboljšava elastičnost kože i stimulira rad jetre i bubrega

limun - dodaje se u slučaju da postoji problem popucalih kapilara.

A od biljnih ulja:

macerat centele (gotu kola) - venotonik i limfotonik, izvrstan je za tretiranje celulita te potiče promjenu strukture tkiva.

macerat bršljana - prodire u kožu i pomaže razgradnji celulita.

Za bolji učinak terapije, aromaterapeut spravlja posebnu anticelulitnu mješavinu s istim uljima koju treba nanositi dva puta dnevno na problematična područja laganim masažnim pokretima dok se stanje ne poboljša, a najbolje djeluje nakon suhog četkanja i tuširanja.

Takvu mješavinu možete naručiti i kod nas u centru Florine.

Mješavina za celulit
Mješavina za celulit

Cijena pojedinačnog tretmana: 160 kn (45 min)

Cijena paketa: 10 anticelulitnih masaža eteričnim uljima  ( 45 min po tretmanu) - 1400 kn

Više  o anticelulitnoj masaži čitajte na https://www.florin-e.com/anticelulitna-masaza/