Ova japanska metoda pomaže uklanjanju bora i podočnjaka

2017-10-06

Koliko ćete bora na licu imati i kada će se one pojaviti, zavisi od mnogih stvari. Tu su prije svega svega vaše životne navike:

 • Pušenje. Sigurno ste primjetili da koža strastvenih pušača ima specifičan, suh, iscrpljen izgled i pore vidljive izdaleka. Ovakva koža sklonija je borama.
 • Nedovoljna hidratacija. Treba piti dovoljno vode tokom dana! Što zbog mršavljenja, pravila prehrane i zdravlja, što zbog lijepe kože. Suha koža je sklona borama!
 • Česti pokreti lica - ukoliko se mnogo mrštite ili se mnogo smijete, možete dobiti bore. Dobro, za razliku od "mrštilica", bore "smijalice" imaju svoju draž!
 • Izloženost suncu. Sunce je potrebno vašoj koži za stvaranje vitamina D, ali bez pretjerivanja. Ukoliko ste na suncu bez zaštitne kreme, veće su šanse da vaša koža postane sklona borama. O solariju da i ne govorimo!
 • Nedovoljno sna i loša navika da ne skidate šminku prije spavanja
 • Loša prehrana u kojoj nema dovoljno svježe hrane, a posebno vitamina C! Za zategnuto lice potrebna je pravilna prehrana

Što je Zogan masaža?

To je masaža lica koja vam može pomoći izboriti se sa borama na vrijeme. Ali, ne samo to. Ova japanska masaža lica pomoći će vam da se riješite podočnjaka, pa čak i podbratka. Drugim riječima, skupe kreme nisu nešto čemu treba odmah pohrliti. Prvo uposlite prste!

Sve što je vašem licu potrebno za ljepši izgled je zogan masaža koja traje 5-7 minuta.

Što masaža protiv bora može pružiti?

Zogan masažu svijetu je približila japanska kozmetičarka Jukuki Tanaka, pa se ona često zove i Tanaka masaža. Kao i svaka masaža, i ova prije svega pruža ugodan osjećaj. Ona je korisna, ali ujedno pruža i opuštajući osjećaj i pravo zadovoljstvo. Naravno, zadovoljstvo je veće kada se možete sasvim opustiti i kada vas neko drugi masira.

Zogan masaža je jednostavna metoda za zatezanje i pomlađivanje lica koju je lako naučiti i primijeniti. Najbolje efekte ćete primjetiti onda kada je redovno primjenjujete.

Za pomlađivanje lica, najbolje je imati rutinu. Japanska masaža lica je dobra jutarnja navika koju trebate uvrstiti u vaš život.

Zogan masaža pomoći će vam da pomoću svojih prstiju:

 • ispeglate bore
 • vratite elastičnost koži
 • riješite se podočnjaka
 • smanjite podbradak
 • formirate ljepše konture lica.

Kako se radi Zogan masaža?

HAJMO SE DOGOVORITI. DA BISTE UVIDJELI SVE PREDNOSTI ZOGAN MASAŽE, POKUŠAJTE ODMAH SLIJEDITI OVE UPUTE I OBEĆAVAMO DA ĆETE ODMAH OSJETITI RAZLIKU. Za zatezanje i peglanje sitnih bora treba više od jednog tretmana, a za opuštanje je dosta i jedan.

Ukoliko želite znati kako zategnuti lice, onda trebate znati koji su osnovni pokreti Zogan masaže. Radi lakšeg razumijevanja, objasnit ćemo ovaj proces po koracima :

Korak 1: Priprema lica za masažu

 • Oprati lice. Ovo je prvi i najneophodniji korak. Logično je, jer nema nikakve svrhe masirati lice razmazujući ostatke sinoćnje šminke.
 • Nanesite ulje za lice. Ovo ulje podmazuje vaše pokrete, pa masaža lica protiv bora neće biti neugodna kao kad biste prelazili prstima po suhoj koži. Osim toga, uljem za lice hranite vašu kožu mineralima i vitaminima. Jukoko Tanaka ovde preporučuje ulje pamuka. Ukoliko ga ne možete pronaći, odlično će poslužiti i bademovo ulje ili neka masnija krema za lice.
 • Potaknite protok limfe. Pritiskom vrhova prstiju napravite pokret koji ide od dijela ispod ušiju, niz viličnu kost i vrat do ključne kosti. Na ključnoj kosti napravite blaži pritisak i zadržite se na trenutak. Radite to sa obje ruke i obje strane istovremeno i ponovite tri puta. Ovo je osnovni potez koji je vrlo bitan i koji ćete često ponavljati tokom Zogan masaže.

Korak 2: Zogan masaža čela

Ovaj dio Tanaka masaže pomaže da se zategne koža na čelu i da se spriječe bore na ovom dijelu lica. Koriste obje ruke, ovoga puta po tri prsta. Pokret počinje od sredine čela, a zatim povlačite potez do sljepoočnica. Zatim se pokret spušta opet niz viličnu kost i vrat do ključne kosti (onaj potez koji potiče protok limfe). Ovaj pokret ponovi se tri puta.

Korak 3: Zogan masaža protiv tamnih podočnjaka

Masaža očiju radi se srednjim prstom i ona je slijedeći korak.

 • Počinjete potez sa stražnje strane oka, nastavljate ispod oka, gdje su podočnjaci i idete do unutrašnjeg ugla oka.
 • Zatim slijedi potez prstom preko kapka do sljepoočnice, i još jednom potez od unutrašnjeg ugla oka, preko podočnjaka do sljepoočnica.
 • Vraćamo se na onaj ključni korak - od sljepoočnica, preko vrata do ključne kosti.

Ponovite potez 3-5 puta. Ovaj dio masaže trebao bi smanjiti podočnjake.

Korak 4: Masaža oko usta i nosa

Nazirete bore "smijalice"? Japanska masaža lica može riješiti ovaj problem sljedećim korakom koji masira predio oko usta.

Vrhovima prstiju krenete od vrha brade, oko usana i sastavite ruke u predjelu ispod nosa. Ponovite i ovaj potez tri puta.

Poslije usta pređite na masažu nosa.

 • Pravite prstima kružne pokrete oko vrha vašeg nosa tri puta.
 • Zatim izmasirajte luk nosa, počevši od korjena, pa spuštajući se prema obrazima.

Ponovite tri puta, a posljednji potez razvucite do sljepoočnica, pa zatim niz vrat do ključne kosti kao i prvi put.

Korak 5 : Masaža obraza i lica

Ovaj dio ima tri grupe poteza: vertikalni, iskošen i horizontalni. Njihov je cilj ojačati mišiće ovog dijela lica i eliminirati bore.

 • Prvi potez počinjete opet od vrha brade. Tu stavite vrhove prstiju i sada idete vertikalno, naviše, preko obraza, pritiskajući ih blago prema predjelu ispod očiju. Držite tri sekunde. Opet se ide na sljepoočnice i ponavlja prvi pokret, koji ide preko vrata do ključne kosti. Ponovite tri puta.
 • Drugi potez ide ukoso pa naviše. Sada potezi lijevom i desnom rukom nisu simetrični. Lijevi dlan postavite na lijevu viličnu kost kao da pridržavate glavu. Desnom rukom prelazite preko desnog obraza ukoso, preko jagodične kosti do nosa. Držite tri sekunde pa samo desnom rukom idete do sljepoočnice i spuštate potez do ključne kosti. Uradite tri puta, pa ponovite sve isto sa druge strane lica.
 • Treći potez je horizontalni i počinje ispod očiju. Pritiskom vrhovima svih prstiju pravite lagan potez od luka nosa, preko podočnjaka, do sljepoočnice , a odatle idete do ključne kosti. I ovaj potez ponavljate tri puta.

Korak 6: Korekcija kontura lica

Na ovaj korak prelazi se poslije masaže lica i obraza i on treba ojačati mišiće lica i spriječiti njihovo opuštanje. Sada ne koristite prste nego korijen dlana, dio ispod palca.

 • Prvi potez počinjete od brade. Postavite korijen dlana tj dno vaših palčeva na bradu, pa idite naviše, pritiskajući obraze kao da želite spriječiti njihovo opuštanje, što ovom vježbom zapravo i radite. Ponovite tri puta.
 • Drugi potez počinje na isti način, ali ide prema ušima.

Svaki potez završava kod sljepoočnice i spušta se preko vrata do ključne kosti.

Korak 7: Korekcija podbratka zogan masažom

Zogan masaža može smanjiti vaš podbradak ili spriječiti njegovo opuštanje. I ovdje se koristi korijen dlana za pritisak na lice, odnosno podbradak. Potez sada počinje ispod brade i ide preko donje vilične kosti ka ušima. Radite ga prvo sa jednom, pa onda sa drugom rukom, kao da pokušavate razvući podbradak prema ušima. Ukoliko imate izražen podbradak, ponovite 5-7 puta.

Ovaj dio završite zatezanjem mišića čitavog lica. Stavite dlanove oko usta i nosa, tako da vam se vrhovi prstiju spajaju na korijenu nosa, dok su palčevi na podbratku, onako kao kada želite dozovati nekoga tko je daleko! Sada pravite potez čitavih dlanova (koji se sada oslanjaju na lice kažiprstom) preko cijelog lica, do sljepoočnica, dok palčevi prave potez preko podbratka. Kao da želite na ovaj način zategnuti kožu na svom licu.

Korak 8: Peglanje sitnih bora na čelu

Ovo je posljednji korak u zogan masaži. Vrhovima prstiju jedne ruke pravite pokrete gore-dole preko čela, kao da peglate bore na čelu.

Masažu završite tako što ćete staviti obje ruke na sred čela, spustiti potez prema sljepoočnicama i nastaviti na niže ka ključnoj kosti. Ovaj posljednji potez ponovite tri puta.

Zogan masaža - iskustva


Japanska masaža lica, odnosno Zogan masaža, pokazala se kao jednostavan i jeftin način da ispravite većinu nepravilnosti na vašem licu. Ona potiče prokrvljenost tog dijela tijela, pa lice odmah dobiva življi ton i izgled, postaje bolje opremljeno hranjivim materijama i kisikom koje treba dobiti kroz krvotok.

Zogan masaža nije ništa drugo nego zatezanje lica i peglanje bora pomoću prstiju. Ona samo pomaže da to ne radite nasumično , nego po točno određenom redoslijedu, ne preskačući ni jednu regiju.

Ova masaža protiv bora je svojevrsna vježba koja će vas naučiti kako zategneti lice, ali je ujedno i limfna masaža lica.

Zašto je to važno?

Ispod naše kože i oko svih naših organa nalazi se čitava mreža limfnih čvorova kroz koje cirkulira limfna tekućina. Nju ne pumpa srce i ponekad je potreban poticaj da se ona pokrene. Zastoj limfe u tijelu, pa tako i u licu, dovodi do zadržavanja toksina. Kao rezultat toga, koža na licu dobiva bore i brže propada.

Dobar dio limfnih čvorova nalazi se na licu, oko nosa i očiju, iza i ispod ušiju, ispod brade i na ključnoj kosti. Zapravo, tu su čitavi lanci limfnih čvorova i pritiskom na ove točke vi zapravo potičete njeno kretanje. Zbog toga je veoma važan onaj pokret koji se stalno ponavlja, a koji zapravo potiče rad limfe - od sljepoočnica , preko dna ušiju i vrata do ključne kosti. Tako se potiče detoksikacija lica.

Limfna masaža lica protiv bora zato može napraviti mnogo više nego kreme protiv bora. Naravno i kreme imaju svoju ulogu. One dodaju koži lica neophodne minerale, kolagen, hijaluron, elastin i hidratiziraju kožu.

Izvor: https://minutzamene.com

Kod nas možete isprobati ovaj tretman u kombinaciji s eteričnim uljima smilja i ružinog drveta. Više o tome pročitajte ovdje: https://www.florin-e.com/zogan-masaza-lica/

Više o njezi kože: https://www.florin-e.com/l/kako-njegovati-suhu-i-umornu-kozu/