Proces aromaterapije

2017-09-30

Počeci suvremene aromaterapije sežu u tridesete godine dvadesetog stoljeća, kada je francuski kemičar René-Maurice Gattefossé izvodio pokuse s eteričnim uljima, prilikom kojih je otkrio njihov ogroman iscjeliteljski potencijal. Međutim, nije on bio pionir u tom području, nego korištenje aromatičnih ekstrakata biljaka seže do početaka svih prvih većih civilizacija (Indija, Kina, Egipat, Stara Grčka...).

Prije se često smatralo da je aromaterapija ništa više od ugodnog mirisa, ali današnja istraživanja i kliničke studije dokazuju da aromaterapije zaista djeluju i ima mnogobrojne pozitivne učinke.

Aromaterapija je blagotvorna na puno načina. Može pojačati energiju kad morate biti usredotočeni ili vas smiriti u stresnim i napetim situacijama. Aromaterapija može koristiti ljudima svih dobi, izliječiti ih ili poboljšati njihovo opće stanje, a psihološke dobroditi aromaterapije su nedvojbene.

Aromaterapija se temelji na holističkim načelima, liječenju cijele osobe umjesto tek niza simptoma. Naglasak je prije svega na jačanju imunološkog sustava i traženju uzroka problema, te načinu njegova rješavanja. Prvo radimo na ublažavanju i/ili rješavanju posljedica tegobe, a tijekom tog procesa možemo doprijeti i do stvarnih uzroka problema. Aromaterapija je djelotvorna i kao preventiva, jer može ojačati imunološki sustav i poništiti negativne učinke stresa kojima je podložna većina ljudi.

Kako je aromaterapija holistička disciplina, osim eteričnih ulja ona podrazumijeva korištenje znanja iz drugih područja kao što su tehnike masaže, disanja, meditacije, tjelovježbe, vizualizacije te ostala znanja iz raznih područja konvencionalne i prirodne medicine.

Eterična su ulja u svom djelovanju cjelovita. Njihove kemijske komponente djeluje prije svega na fizičko tijelo: smanjuju bol, stimuliraju imunitet, spriječavaju upale, obnavljaju tkiva, balansiraju i još mnogo toga. Miris eteričnih ulja djeluje na nas opuštajuće ili stimulirajuće, a preko limbičkog sustava potiče emotivne reakcije. Svojom energijom djeluju na energetski sustav tijela podižući energiju tijela. I na kraju kada se uspostavi ravnoteža na fizičkoj i emotivnoj razini, automatski djeluje na stanje duha i kvalitetu misli. Dakle s aromaterapijom djelujemo na fizičku, emotivnu, mentalnu i duhovnu razinu.

Proces aromaterapije, prema stručnoj definiciji, predstavlja kontinuirano i kontrolirano korištenje eteričnih ulja u svrhu održavanja i/ili unapređenja zdravlja ljudi.

Dakle, aromaterapija je kontinuirani proces što znači da se provodi zajedno s aromaterapeutom te samostalno kod kuće. Ako nije kontinuirana, tada se svodi samo na ugodnu masažu koja je nedvojbeno dobro i korisno iskustvo, ali ne može pokazati svu svoju snagu. Proces može trajati od dva mjeseca pa i do godinu dana, ovisno o vrsti i težini problema. Kontinuitet je jako važan zato što nama omogućuje praćenje promjena koje su nužne da bi se postigao cilj aromaterapije.

Proces aromaterapije se sastoji od četiri faze koje su od izuzetne važnosti za postizanje najboljih rezultata terapije. Prva je utvrđivanje potreba klijenta. To je vrlo bitna faza koja određuje cijeli proces aromaterapije i što mi želimo postići. U ovoj se fazi definiraju ciljevi terapije i problemi na kojima će se raditi, a u tome nam pomažu upitnik (tzv. anamneza) i razgovor s klijentom. Da bi tretman bio uspješan, treba sagledati način života, razmišljanja, prehranu, tjelesnu aktivnost, emocije, međuljudske odnose klijenta - svaki čimbenik je bitan.

Druga faza je planiranje aromaterapije. Planiranje se radi zajedno s klijentom pri čemu se vodi računa o prioritetima, željama i mogućnostima klijenta u tom trenutku. U ovoj fazi se određuju dinamika posjeta i način kućne aromaterapije. Treća je faza provođenja aromaterapije koja podrazumijeva realizaciju postavljenog plana aromaterapije u prostoru terapeuta te ono što će klijent raditi samostalno. I na kraju je posljednja faza utvrđivanja postignutog koja nam omogućuje pratiti nastale promjene, da li se približavamo postignutom cilju i da li je potrebno promijeniti tijek terapije.

Tako ukratko izgleda proces aromaterapije, a sada ćemo navesti neka od stanja koja može ublažiti i/ili rješiti aromaterapija:

- bol fizička i emotivna

- upale, infekcije (aromaterapija u spriječavanju nastanka upala može imati vrlo veliku  ulogu jer su eterična ulja iznimno antiseptička (cistitis, bronhitis))

- stres, anksioznost, depresija, emocionalna nestabilnost

- PMS, poremećaji muškog i ženskog reproduktivnog sustava (menopauza, endometrioza, adenom prostate, HPV)

- probleme lokomotornog sustava kao što su artroze i artritisi, skolioza, osteoporoza, spazmi mišića, sindrom kroničnog umora

- ADHD (poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću)

- kožne poremećaji (akne, ekcem, problematična koža)

- poremećaji dišnog sustava (sinusitis, upala krajnika, bronhitis)

- hipertenzija / hipotenzija

- pomoćna terapija u detoksikaciji organizma

- poremećaji probavnog sustava (poboljšava probavu i ublažava probavne poremećaje (sindrom iritabilnog crijeva, usporena probava, gastritis))

- zastoj limfe i cirkulacije, celulit, edem

- alergije

I to svakako nije sve .... ali o tome čitajte u našim budućim člancima :).

Aromaterapijom se ne liječe teže bolesti kao što su rak, epilepsija, meningitis i dr., iako aromaterapija može biti vrlo korisna i u tim stanjima kao pomoćna terapija ukoliko aromaterapeut surađuje s liječnikom.