S eteričnim uljima bez prehlade i gripe + DIY: mix ulja

2017-11-19

Upravo sam 'otrpila' prehladu. Nakon noći jako potrebitog sna, a uz probleme s disanjem, razmišljala sam da bih si željela pomoći s nečim što djeluje i lokalno i kao aromaterapija, nešto što čisti sinuse i pomaže kod bolnih mišića i glavobolja. I uspjelo mi je :). Kombinacijom difuzora i inhalacije, te tople jutarnje kupke, u samo jednom danu, očistila sam sinuse i napokon prodisala. U nastavku donosim eterična ulja koja sam koristila, kao i način primjene. Obzirom da su nosna začepljenja grozna za spavanje - s ovim eteričnim uljima  ćete sve rijeđe imati potrebe posezati za farmaceutskim lijekovima za tu svrhu.

1. Čajevac

Eterično ulje čajevca ima antivirusno i antibakterijsko svojstvo. Može smanjiti bol i nelagodu, otvoriti začepljene sinuse i osloboditi tijelo zagušenja. Trljanje ulja čajevca na dnu vaših stopala može potaknuti imunološki sustav kako bi se tijelo oslobodilo gripe i borilo se protiv oportunističkih bakterija, uključujući otporne patogene (klice).

2. Bor

Eterično ulje bora može pomoći u čišćenju vaših nosnih prolaza, tako da možete lakše disati i spavati. Osvježava zrak bolesne sobe kada ga koristite u difuzeru. Eterično ulje bora također pomaže kod upale grla i bolova u mišićima povezanih s gripom.

3. Paprena metvica

Eterično ulje paprene metvice također osvježava kada imate gripu, a ako imate mučninu, povraćanje ili gubitak apetita, ovo ulje je za vas.

4. Limun


Eterično ulje limuna oživljava kada ste danima zaglavljeni u krevetu i poboljšava  cirkulaciju kako biste ubrzali oporavak.

5. Tamjan

Ovo umirujuće esencijalno ulje smanjuje bolove, kako u tijelu, tako i u grlu kada imate gripu, jer je snažan protuupalni lijek. Osim toga, ulje tamjana olakšava kašljanje i pomaže respiratornom sustavu eliminirati višak sluzi.  Jednostavno možete udisati tamjan, ali možete ga koristiti i u losionima i uljima za masažu.Nekoliko načina na koji možete koristiti eterična ulja u tu svrhu:

1) DIFUZER: najbolji način da neutralizirate zračno prenosive bolesti i pojačate imunitet. Koristite mješavine ulja kao prevenciju bolesti, ali i da ubrzate svoj oporavak.

2) KUPKE: Topla kupka u kombinaciji s pravim eteričnim uljima, donosi višestruku korist vašem tijelu. Ugrijana vodom, vaša koža je poroznija za primitak eteričnih ulja koje će pokrenuti cirkulaciju u samo nekoliko trenutaka.

3) INHALACIJA: Ovo koristite da biste lakše odčepili nos i očistili sinuse. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u ključalu vodu, položite lice iznad posude koju ste pokrili ručnikom, i udišite dok se eterična ulja potpuno ne rasprše. Ponavljajte nekoliko puta na dan.

4) KOMRESE: U ovom slučaju mogu biti jako korisne za olakšavanje glavobolje za vrijeme gripe ili prehlade.

Mjere opreza: Pojedina eterična ne preporučuju se za korištenje kod male djece ili trudnica. Ako trebate mješavinu eteričnih ulja za olakšavanje disanja, potražite savjet kod kvalificiranog aromaterapeuta. Za vlastite mješavine, uvijek birajte ulja terapeutske kvalitete.


S ljubavlju,

Iva