Šumski zaštitnik koji nas čuva od dišnih i reumatskih tegoba : Bor (Pinus Sylvestris)

2017-11-18

Bor miriše na bezbrižno. Miriše jasno, svježe. Oštro, ali zaštitnički. Miriše na sposobnost bivanja u trenutku. Zaigran. Ili miran. Jer on razbuđuju, pa umiruje.

Drveće je oduvijek u meni budilo ambivalentnost. Korijeni ukupani duboku u zemlju, s granama koje gotovo da dotiču nebo. Ta dualnost duha, povezana u savršenu ravnotežu jednog nježnog diva, u meni i danas stvara veliko strahopoštovanje. S obzirom da sam rasla uz more, bor je moja destilirana nostalgija. On miriše na djetinjstvo. Na njegovim sam korijenima, kao dijete, zbog vlastite nesmotrenosti, slomila zube. A već me slijedeći dan čuvao u svom zaklonu od sunca. Bor - relikvija u bočici, nijemi svjedok nekog minulog vremena, koje me samo jednim udahom svoje esecnije podsjeti kako život može biti čist. Čaroban i lijep.

Eterično ulje bijelog bora se dobiva od iglica vodenom destilacijjom. Takvo ulje je bogato monoterpenima 70 %, te do 10 % estera. Bor je jedno od najboljih ulja kod problema respiratnog trakta od obične prehlade i viroze kroničnih oboljenja kao što su bronhitis ili dugi nadražujući kašalj. Koristi se kod stanja kroničnog umora i nervene slabosti, naročito kad su povezane s otežanim disanjem.

Eterično ulje bora produžuje djelovanje morfija i ostalih narkotika koji se koriste u liječenju terminalnih bolesnika.

Indiciran je kod:

 • Astme i alergije (dermalno)
 • Reumatskih oboljenja, artroza, artritisa (dermalno)

U aromaterapiji se još koriste i slijedeće vrste:

 • Pinus palustris - dugolisni bor
 • Pinus pinaster - primorski bor
 • Pinus nigra - crni bor

Svima je karatkeristika da se koriste uglavnom u tretiranju tegoba dišnog sustava i reumatskih oboljenja.

UPOTREBA

Povijest upotrebe bora seže sve do starih američkih Indijanaca, koji su u ležajeve stavljali iglice kako bi otjerali uši i buhe, a mlade vrhove koristili kao preventivu protiv skorbuta. Također, palili su grančice bora zajedno sa cedrom i borovnicom u kolibama za znojenje. Egipćani su koristili češere pri kuhanju, a sjemekne su dodavali u kruh. Sjemenke bora kuhane sa medom bile su lijek protiv kašlja

Sakupljaju se mladi izdanci i iglice u rano proljeće jer tada sadrže veliku razinu vitamina C. Od njih se radi čaj ili kućni sirup za liječenje organa dišnog sustava - kod kašlja, bronhitisa, promuklosti.

RECEPTI

 • Čaj za jačanje organizma: Vrh grančice sa dvadesetak iglica prokuhati u pola litre vode. Ostaviti pola sata da odstoji i procijediti. Piti toplo i zaslađeno.
 • Inhalacija za čišćenje dišnih puteva: U dvije litre vode staviti dvije do tri šake borovih iglica i kuhati pet minuta. Otvoriti poklopac, držati na tihoj vatri i inhalirati se oko 15 minuta. Ponavljati što češće.
 • Sirup protiv kašlja i bronhitisa: Preliti 100 g borovih pupoljaka sa pola litre ključale vode i držati na toploj ringli oko dva sata. Za to vrijeme razmutiti 200 gr šećera u pola litre vode i kuhati dok se ne dobije gust sirup. Procijediti borove pupoljke i dodati ih sirupu.
 • Kupka za reumatizam i kožna oboljenja: Dvije šake borove smole staviti u litru vode, ostaviti pola sata, a nakon toga prokuhati pet minuta, procijediti i dodati u kadu sa toplom vodom. Izaći iz kupke kada voda postane mlaka.
 • Tonik za zarastanje rana: Skinuti koru sa stabla bora, samljeti je što sitnije. Dodati toplu, ali neključalu vodu i miješati dok se ne rastvori. Dobijena tečnost treba biti samo malo gušća od obične vode. Nakapati na zavoj i staviti na ranu.
 • Losion protiv upalnih oboljenja kože: Šest žlica svježih iglica bora sitno narezati, preliti sa dl 70-postotnog alkohola i dl destilirane vode, te dobro protresti. Nakon što zatvoreno odstoji sedam do 10 dana, uz svakodnevno protresanje, tekućinu procijediti. U tekućinu umiješati dvije žlice neslanog maslaca ili svinjske masti, te snažno miješati kako bi se dobio losion. Dva-tri puta na dan losion nanijeti na oboljeli dio tijela, a naveče isprati toplom vodom ili čajem od kamilice.
 • Mast od borovih iglica: Jednu žlicu usitnjenih suhih iglica ili dvije žlice svježih treba preliti sa 50 ml alkohola, te ostaviti sedam dana da odstoji u zatvorenoj bočici. Nakon toga alkohol se procijedi i umiješamo dvije žlice svinjske masti.


S ljubavlju,

Iva