Udahni esenciju, izdahni stres

2017-11-20

Da li netko podgrijava indijsku hranu u mikrovalnoj... dva kata ispod vas? Vaša mirisna sposobnost ne znači da se pretvarate u superheroja - to bi mogao biti stres. Prema novoj studiji, osobe s anksioznim poremećajem mogu osjetiti pojačani osjećaj mirisa i sposobne su osjetiti stvari koje bi većina ljudi mogla propustiti.

Ispada da, kada se osjećamo tjeskobno, naše tijelo prirodno ulazi u mod ''preživljavanja'', povećavajući našu sposobnost prepoznavanja prijetnji - a nos često vodi to iskustvo. Kako se razina anksioznosti povećava, tako i naša sposobnost pravilnog prepoznavanja snažnog ili neobičnog mirisa. Drugim riječima, ako mislite da mirišete dim koji dolazi iz kuhinje ili da ste uvjereni da je pudlica ostavila 'nesreću' negdje u kući, to bi mogao biti znak da ste više pod stresom nego obično.

Neobično? Možete koristiti ovu pojačanu njuškajuću sposobnost za borbu protiv dosadnih nuspojava stresa, kao što su probavne smetnje i nesanica. Kako? Uz aromaterapiju.


Neke od zdravstvenih prednosti aromaterapije uključuju sposobnost smanjenja anksioznosti, ublažavanja depresije, povećanja energetske razine, ubrzavanja procesa ozdravljenja, uklanjanja glavobolja, pojačavanja kognitivnih učinaka, poticanja sna, jačanja imunološkog sustava, smanjenja boli, poboljšanja probave i povećanja cirkulacije.

Istraživanja pokazuju posebna obećanja za ublažavanje stresa, stabilizirajuće raspoloženje, poboljšanje sna, boli i olakšavanja mučnine te poboljšanju pamćenja i energetske razine. Važan element aromaterapije je sinergija , zbog čega kombinacija ulja često stvara mnogo jači učinak od bilo kojeg pojedinačnog ulja.