Yin i yang eteričnih ulja

2017-11-20

Teorija yin i yanga pojavila se u vrijeme dinastija Qing i Chou ( XVI. stoljeće - 221 pr. Kr.) Yin i Yang - sastavni su dio tradicionalne kineske medicine (TKM), jednog od najstarijih medicinskih sustava (preko 2000 godina). Klasični je simbol Tai chia crno-bijeli krug podijeljen slovom S na dvije kapljice iste veličine - simbol harmonije i ravnoteže svih sastavnica prirode, uključujući čovjeka. Crna polovica simbolizira Yang, muški princip, bijela - Yin, ženski princip. Krug pokazuje kako, unatoč tome što su yin i yang suprotni, oni su također međusobno povezani. Yin - ženski princip, hladan po prirodi i povezan s noću. Yang - muški princip vruće prirode, povezan je s danom. Yin i yang posjeduju mnoge druge kvalitete, ali glavno je to da su te kvalitete suprotne i svakoj od nijh treba podrška druge. Budući da su yin i yang polarni, ali i ujedinjeni, nije moguće poznati jedno bez drugog. Uzrok i posljedica nisu samostalni, oni su dio životnog ciklusa, yin je prisutan u yangu, a yang u yinu.

Evo nekoliko primjera dualnosti yin i yanga: muško (yang) i žensko (yin), vruće (yang) i hladno (yin), dan (yang) i noć (yin), tišina (yin) i zvuk (yang), ljeto (yang) i zima (yin), slabost (yin) i snaga (yang).

U kineskoj medicini yin se odnosi na sve tekućine u organizmu, kao krv i limfa. Yang se odnosi na funkcioniranje različitih sustava u organizmu, povezanih s probavom i eliminacijom. Bez snažne yang energije energija yin slabi, a bez snažnog yina patit će energija yang. Yin hrani yang i opskrbljuje ga energijom i potrebnim za rad tvarima.

Koncept yin i yanga može se naći u izvorima taoizma i azijskim umjetnostima liječenja, a njegovi glavni principi primjenjuju se u različitim tipovima liječenja: akupunkturi, masaži, qigongu, tai chiu - većina kojih se temelji na tradiconalnoj kineskoj medicini (TKM). U kineskoj medicini koriste se akupuntkura, biljke i dijeta kako bi se uravnotežila energija yina i yanga u organizmu. Isto to može napraviti i aromaterapeut pomoću eteričnih ulja.

Yin i yang principi se mogu koristiti i pri odabiru eteričnih ulja, procjenjujući njegov terapijski učinak, područje primjene, učinak njegova mirisa, dio biljke od kojeg je dobiveno i energija ulja. Teorija yin i yanga će pomoći širem promatranju problema na kojemu se radi. Kada se radi s yin i yang energijom eteričnih ulja, treba imati na umu da se eterična ulja tipa yang primjenjuju za podupiranje iscrpljenog organizma, a ulja tipa yin pogodnija su za liječenje emocionalne traume. Primarna funkcija yanga je da grije, energizira i stimulira, dok je funkcija yina da hladi, vlaži, opušta i potpomaže san. Teorija yina i yanga također pomaže klasificirati vrste osobnosti, njihove međuodnose i ponašanje. Sva su živa bića, kao i njihova Qi energija, dana u momentu začeća, jedinstveni. Kada se radi s nekom osobom treba uzeti u obzir njezinu jedinstvenost, a ne pokušavati svrstati njezine simptome u opće klasifikacije.

Stvaranje yin i yang mješavina eteričnih ulja

Postoje mnogo različitih načina stvaranja potrebnih uljnih mješavina na temelju yin i yang principa. Za rad možete odabrati jedno ili više eteričnih ulja kako bi utjecali na neki pojedini meridijan ili pokušali maknuti energentsku blokadu cijelog sustava organa. Također možete napraviti smjesu koja sadrži eterična ulja tipa yin i yang da bi utjecali na cljekopnu energiju organizma i ravnotežu Qi energije. Ako trebate ojačati ili oslabiti energiju yin i yang u organizmu, možete koristiti pojedina eterična ulja, uključujući ih u kompleksnu terapiju.

Eterična ulja yin i yanga: općenito, polazeći od postavka TKM, sva ulja možemo smatrati kao yin po prirodi, jer su u tekućem stanju. Ipak, s obzirom na njihov biokemijski sastav, ljekovita svojstva, utjecaj na organizam i način korištenja, možemo ih podijeliti na yin i yang ulja. Cvjetna eterična ulja obično su yin po prirodi, ona su korisna za balansiranje emocionalne energije. Začinska ulja, koja su snažno stimulirajuća, po prirodi su yang i potiču obnavljanje organizma. Eterična ulja dobivena od drveća i smola imaju kao yin, tako i yang svojstva i pomažu uspostaviti ravnotežu u sustavu tijelo-duh. Eterična ulja od iglica, lišća i grana uravnotežuju energije yin i yang. Većina citrusnih ulja također imaju jedinstveni aspekt "yang unutar yina" (to znači da je njihova priroda više yin, ali je njihov učinak više usmjeren na jačanje prirode yang).

Yin eterična ulja: antidepresivi, eliminiraju svrbež, protuupalni, spazmolitici, smanjuju znojenje, afrodizijaci, adstrigenti, balzamički, karminativi, smanjuju ožiljke, poboljšavanju raspoloženje, antipiretici, hemostatici, hipitenzivi, sedativi, relaksanti, tonici, vazokonstruktori, povoljni za uterus.

Yang eterična ulja: analgetici, antibakterijski, protuupalni, protuvirusni, stimulansi, dekongestivi, potiču znojenje, poboljšavaju probavu, potiču iskašljavanje, dezinficijensi, diuretici, emenagogi, hipertonici, laksativi, vazodilatatori, vermifugi.

Eterična ulja yin unutar yanga: ovaj tip eteričnih ulja ima svojstva prirode yang, ali sadrže i yin apekt što može koristiti uklanjanju nesrazmjera energija. Naprimjer, afrodizijačka eterična ulja jačaju stvaralačku energiju, stimuliraju i povećavaju želju. Ali također posjeduju opuštajući element koji probuđuje osjetila i romantiku, pogotovo ako je život pojedinca pun stresova, a tijelo je napeto.

Eterična ulja yang unutar yina: ovaj tip eteričnih ulja isto posjeduje yin i yang aspekt i ima moć ukloniti energetnski nesrazmjer. Naprimjer: eterična ulja s protuupalnim svojstvima mogu biti korisna i za smirenje neugodnih osjećaja izazvanih upalom i omogućuju organizmu da se iscjeli. U slučaju akutne upale može se primjeniti eterično ulje metvice (Mentha piperita) koje će brzo ohladiti i smiriti bolno mjesto.

Ulja koja uravnotežuju yin i yang: metvica ima širok raspon ljekovitih svojstava, primjerice, uravnotežuje yin i yang. Svoj će učinak pokazati, recimo, u slučaju glavobolje s mučninom koja ometa normalan san. Biste li odustali od ulja metvice, bojeći se da će vas uzbuditi prije odlaska u krevet i nastavili patiti od pulsirajuće glavobolje? Ili bi ipak dodali kap ulja metvice u jojobu da bi izmasirali određene točke glave, vrata i ušiju, što će smiriti bol, smanjit mučninu, rastjerati stagnantnu energiju i smanjiti temperaturu i približiti ljekoviti san? Odgovor ovisi o vama. Ako bol vam ne dopušta da spavate, zašto ne bi probali? Rezultati će vas lijepo iznenaditi.

Mnogi ljudi također pate od probavnih poremećaja, osobito kada jedu prije spavanja, a zatim osjećaju težinu u želucu. I ovdje naš prijatelj, eterično ulje metvice, može biti vrlo korisno. Čak možete dodati i kap lavande (Lavandula angustifolia) da bi ublažili kolike od plinova, pokrenuli stagnantni Qi te opustili se.

Yin i yang eterična ulja u praksi: Ako je pojedinčeva yang energija deficitarna, on će se vjerojatno osjećati umorno, nemotivirano i bit će mu hladno, a koristit će mu eterična ulja kao što su ružmarin i đumbir. To su yang ulja, oni toniziraju i raspršuju hladnoću. Ružmarin i đumbir potiču cirkulaciju, stimuliraju probavnu vatru i djeluje protiv reumatskih bolova hladne prirode. Yang energija može biti i pretjerana, u tom slučaju uzrokuje nemir, hiperaktivnost i nesanicu, vrućinu i žeđ. Eterična ulja za smanjenje pretjeranog yanga su po prirodi hladna i opuštajuća, primjerice, germanska kailica i melisa.

Primjer moguće mješavine:

Žena, 35 godina (yin) - žalbe na anksioznost, osjećaj napetosti i preoptrećenja (simptomi se pogršavaju prije početka menstrualnog ciklusa), periodi s grčevima i glavoboljom, poremećaji spavanja i nemogućnost koncentracije cijeli dan. Drugih zdravstvenih problema nema.

Na temelju yin i yang principa može se preporučiti sljedeća kombinacija eteričnih ulja za ovu osobu:

Bergamot(Citrus bergamia) za uklanjanje anksioznost, preopterećenosti i nemogućnosti koncentracije. Također pomaže eliminirati stagnaciju Qi u jetri koji može doprinijeti povećanju emocionalne neravnoteže i glavobolje uzrokovane prenaprezanjem i hormoskim promjenama; Kadulja (Salvia sclarea) za podržavanje hormonske ravnoteže i uklanjanje menstrualnih grčeva, Geranij (Pelargonium graveolens) zapodršku u teškim periodima, smanjenje umora i jačanje funkcije nadbubrežnih žlijezda. Koristan je za balansiranje Qi jetre i opće ravnoteže sustava tijelo - um - duh. Može se dodati i lavanda (Lavandula angustifolia) kako bi podržala središnji živčani sustav i uravnotežila energiju yin i yang. Energija žene je yin, ali nije uravnotežena zbog manjka yina i viška topline jetre koji mogu pridonijeti neravnoteži u drugim tjelesnim sustavima.

Bergamot (yang unutar yina), kadulja (ravnoteža yin i jačanje energije Qi), geranij (ravnoteža yin i jačanje energije Qi), lavanda (yin, ravnoteža yin i yanga).

Evo i nekoliko ulja s obzirom na energiju yin i yang

Bergamot (Citrus bergamia)

TKM: yang unutra yina

Djelovanje: hladi i diže energiju Qi

Miris: podržava jasnoću misli i smuruje

Glavni meridijani: meridijan jetre i žučnog mjehura, stagnantni Qi.

Indikacije: loša probava, gubitak apetita, mućnina, tjeskoba, nervoza, uznemirenost, ljutnja, promjene raspoloženja, glavobolje, grčevi povezani s prenaprezanjem očiju, umor.

Mjere opreza: iznimno fototoksičan, ne koristiti na suncu ili u solariju

Crni papar (Piper nigrum)

TKM: yang

Djelovanje: zagrijava i poboljšava protok energije Qi.

Miris: daje sigurnost i snagu

Glavni meridijani: meridijan pluća, debelog crijeva, želuca, slezene, vodeći meridijan.

Indikacije: probavne smetnje (plinovi, nadutost, proljevi) , artritis, upala zglobova i mišića, podržava imunitet, pokreće stagnantni Qi, poboljšava cirkulaciju, grije, štiti kanale meridijana.

Mjere opreza: izbjegavajte korištenje tijekom trudnoće i epilepsije.

Kadulja (Salvia sclarea)

TKM: yin

Djelovanje: ulijeva život i smiruje Qi

Glavni meridijani: meridijani pluća, debelog crijeva, jetre, žučnog mjehura, meridijan začeća

Indikacije: astma, teško disanje, PMS, grčevi, glavobolje, aksioznost, nemir, stres, grčevi mišića

Mjere opreza: Ne koristiti tijekom trudnoće.

Geranij (Pelargonium graveolens)

TKM: yin i ravnoteža yina i yanga

Djelovanje: obnova, balansiranje i jačanje Qi.

Miris: povećava stabilnost tijela i uma, vraća smirenost duha / shen

Glavni meridijani: meridijan jetre, žučnog mjehura, srca, tankog crijeva, meridijan začeća.

Indikacije: grčevi, oticanje, nadutost, glavobolja, neraspoloženje, napetost u donjem dijelu leđa, teške menstruacije, tretiranje lakših ozlijeda, podrška endokrinog sustava, posebno nadbubrežnih žlijezda, umor, ankioznost, stres, ljutnja, frustracija, PMS, PTSP, umor zbog putovanja i jet lega.

Đumbir (Zingiber officinalis)

TKM: yang

Djelovanje: stimulira kretanje Qi-a, raspršuje stagnantni Qi, štiti kanale meridijana.

Glavni meridijani: meridijani bubrega i mokraćnog mjehura, želuca, slezene, trostrukog grijača, vodeći meridijan.

Indikacije: podrška probavnog i imunološkog sustava, ukočenost zglobova i mišića, umor, slabost zbog putovanja, poremećeni bioritmovi i s tim povezane glavobolje, hladne ruke i noge, oslabljen krvotok.

Mjere opreza: uvijek koristite svježe ulje đumbira, u malom postotku.

Lavanda (Lavandula angustifolia)

TKM: ravnoteža yina i yanga

Djelovanje: smiruje i jača energiju Qi

Glavni meridijani: svi

Indikacije: najsvestranije ulje koje ima stotine načina primjene, aromatična "prva pomoć", njega kože, zacijelivanje manjih rana, anksioznost, stres, nesanica, grčevi mišića, glavobolje, groznica, prehlada, kašalj, gripa, upala sinusa, ljutnja, frustracija, razdražljivost, prekomjerna živčana energija.

Limun (Citrus limon)

TKM: yang u yinu

Djelovanje: prosvjetljuje i čisti kanale, pokreće energiju Qi, uklanja energetske blokade

Miris: čisti um, tijelo i oslodođa životni duh / shen.

Glavni meridijani: meridijani jetre i žučnog mjehura, želuca, slezene, vodeći meridijan.

Indikacija: podrška imunološkog i limfnog sustava, bakterijske infekcije, mućnina, vrtoglavica, slab apetit, mentalno prenaprezanje, bolovi u zglobovima, frustracija, ljutnja, razdražljivost.

Mjere opreza: fototoksičnost

Pačuli (Pogostemon cablin)

TKM: yang i ravnoteža yina i yanga

Djelovanje: štiti kožu i jača vitalnost

Miris: uravnotežuje i uzemljuje

Glavni meridijani: meridijani želuca, slezene, srca, tankog crijeva, vodeći meridijan i meridijan zečeća.

Indikacije: anksioznost, anksiozne misli, mentalna napetost, poremećaji spavanja, dijareja, hemoroidi, limfna drenaža, njega kože i kose, dezodorans.

Ylang ylang (Cananga odorata)

TKM: ravnoteža yina i yang

Djelovanje: smiruje energiju srca i uma, oslobađa životni duh/shen.

Miris: uklanja emocionalna i fizička ograničenja

Glavni meridijani: meridijan srca i tankog crijeva, meridijan jetre i žučnog mjehura, meridijan bubrega i mokraćnog mjehura, meridijan zečeća.

Indikacije: bijes, frustracija, tjeskoba, depresija, višak energije, povećana osjetljivost na dodir, PTSP, PMS, promjene raspoloženja, visoki krvni tlak, njega kože i kose, afrodizijak.

Mjere opreza: visoke doze mogu izazvati glavobolju.


Kata