Zbogom probavnim smetnjama i nadutosti!

2017-10-18

Probavne su smetnje jedne od najčešćih problema zapadnjačkog čovjeka. Dok farmaceutske tvrtke zarađuju ogromne količine novca na laksativima i antacidima, postoje jednostavna i učinkovita prirodna rješenja mnogih poremećaja.

Većina ljudi je u nekom trenutku svog života doživjela indigestiju, proljev, zatvor, napuhnutost, ali kod nekih osoba tegobe proizašle iz probavnih problema postaju kronične i onemogućuju normalno funkcioniranje.

Mnoge ćete probavne smetnje poboljšati ili eliminirati uz pomoć jednostavnih promjena već danas: jedite polako i bez ometanja (ne ispred televizora ili dok hodate ulicom), temeljito žvačite svaki zalogaj, nemojte pretjerivati s tekućinom tijekom i poslije obroka (tekućina razrijeđuje želučani sok što usporava probavu) i suzdržavajte se od prejedenja.

Sada ću vam ispričati kako aromaterapija pomaže rješavanju probavnih problema.

Eterična ulja posjeduju antispazmodična, karminativna i digestivna svojstva koja mogu biti vrlo korisna u liječenju probavnih problema. Antispazmodici opuštaju svaku živčanu napetost koja može uzrokovati kolike i druge grčeve probavnog sustava, a među njima su: crni papar, kardamom, njemačka i rimska kamilica, muškatna kadulja, naranča, a karminativi opuštaju probavni sustav, a to su rimska i njemačka kamilica, bosiljak, mažuran i dr.

Plinovi, nadustost, grčevi, abdominalni bolovi mogu ublažiti slijedeća eterična ulja: anis, lovor, kardamom, komorač, đumbir, estragon, varelijana i ostali karminativi.

Žgaravicu, ubrzanu probavu, konstantnu glad, gastritis ublažavaju kamilica, muškatna kadulja, korijandar, kim, kopar, limun, melisa, limeta, metvica paprena, stolisnik, grejp.

U slučaju usporene probave, akumulacije sluzi, gubitka okusa, debljanja, korisni su svi karminativi, a pogotovo zagrijavajuća i stimulirajuća eterična ulja kao što su klinčić, lovor, kardamom, đumbir, borovica bobice, origano, peršin i timijan.

Kod zatvora korisni su topli oblozi i abdominalna masaža (u smjeru kazaljke na satu) nakon svakog obroka s eteričnim uljima đumbira, anisa, rimske kamilice, bosiljka, metvice paprene, komorača, korijandra, mandarine, crnog papra, kima, ružmarina.

Kao prijedlog, napravite si slijedeću kombinaciju za abdominalnu masažu kod zatvora:

  • u 10 ml ulja makadamije dodajte 5 kapi e.u. bosiljka i 5 kapi e.u. korijandra (ili kima)

Isprobajte i hidrolatoterapiju kao pomoć kod probavnih smetnji. Najbolji hidrolati za toniziranje probavnog sustava su komorač, bosiljak, cimet, anis, korijandar, kardamom, metvica paprena. Koriste se kao topli oblog na abdominalno područje ili unutra razrijeđeni s vodom.

Kod idigestije preporučam slijedeću recepturu:

  • pomiješajte 5ml hidrolata paprene metvice i 200 ml izvorske vode i pijte ovu mješavinu malim gutljajima tijekom dana

Udisanje eteričnih ulje izvrstan je alat i za ublažavanje mučnine neovisno od njezinog uzroka. Klinička istraživanja potvrđuju da kombinacija paprene metvice i đumbira učinkovito eliminira mučninu. Osvježavajuća citrusna ulja također mogu biti vrlo korisno, pogovoto eterično ulje limuna s kojim se rješava jutarnja mučnina u trudnoći.

Pobajte inhalirati slijedeće kombinacije eteričnih ulja za ublažavanje mučnine:

  • 3 kapi e.u. đumbira i 2 kapi e.u. limuna
  • 3 kapi e.u. paprene metvice i 3 kapi e.u. đumbira

Na kraju, svakako obratiti pažnju da li su prisutni i emocionalni čimbenici: probavne tegobe mogu govoriti da nam je teško "probaviti" nešto u životu, neka naša vlastita iskustva ili emocije. Korisno je i raditi na smanjenju stresa. Stres pojačava simpatičku aktivnost organizma (" borba ili bijeg") i usporava sve probavne procese. I u ovom su slučaju korisna eterična ulja, ali o tom potom ... :).

Obratite nam se za stručan savjet ili kako bismo Vam napravili individualni pripravak s eteričnim uljima za ublažavanje probavnih smetnji i uživajte u aromatičnom životu!