Nesanica

Nesanica može biti uzrokovana psihičkim i medicinskim razlozima, nezdravim navikama spavanja, ili određenim biološkim čimbenicima. Važno je prvo razumjeti što bi moglo uzrokovati vaše poteškoće u spavanju.

Medicinski uzroci nesanice

Postoje mnogi medicinski uvjeti (neki blagi i drugi ozbiljniji) koji mogu dovesti do nesanice. U nekim slučajevima, medicinsko stanje samo uzrokuje nesanicu, dok u drugim slučajevima, simptomi stanja uzrokuju nelagodu koja može otežati osobi da spava.

Primjeri medicinskih stanja koji mogu uzrokovati nesanicu su:

 • Sinusne alergije
 • Endokrini problemi poput hipertireoze
 • Artritis
 • Astma
 • Neurološke bolesti kao što je Parkinsonova bolest
 • Kronične boli
 • Križobolja

Lijekovi poput onih koji se uzimaju kod alergija, visokog krvnog tlaka, bolesti srca, bolesti štitnjače, astme i depresije također mogu uzrokovati nesanicu.

Ako imate poteškoća sa spavanjem na redovnoj osnovi, dobro je razmotriti svoje zdravlje i razmišljati o tome da li je medicinski problem ili poremećaj spavanja doprinio vašim problemima spavanja. U nekim slučajevima postoje jednostavni koraci za poboljšanje spavanja (kao što je izbjegavanje jakog osvjetljenja ili buke). Dok je u drugim slučajevima važno razgovarati sa svojim liječnikom kako biste shvatili razlog i uzrok nesanice. Nemojte jednostavno prihvatiti loš san kao način života - razgovarajte sa svojim liječnikom ili holističkim terapeutom.

Psihički uzroci nesanice

Nesanica i depresija

Nesanica može biti uzrokovana psihičkim stanjima kao što je depresija .Unutrašnje psihičke borbe mogu otežati spavanje, a sama nesanica može donijeti promjene u raspoloženju, te pomake u hormonima i fiziologiji, koji mogu istodobno dovesti do psihičkih problema i nesanice.

Problemi sa spavanjem mogu predstavljati simptom depresije, a rizik teške nesanice je znatno veći kod pacijenata s velikim depresivnim poremećajima. Istraživanja pokazuju da nesanica može također potaknuti ili pogoršati depresiju.

Nesanica i tjeskoba

Većina odraslih osoba imala je poteškoća s spavanjem jer se osjećaju zabrinuti ili nervozni, no za neke to je uzorak koji ometa spavanje na redovnoj osnovi. Simptomi anksioznosti koji mogu dovesti do nesanice uključuju:

 • Napetost
 • Misli o prošlim događajima
 • Pretjerana briga o budućim događajima
 • Osjećaj pretjerane odgovornosti
 • Opći osjećaj preopterećenja

Uloga aromaterapije


Dok je promjena stila života često potrebna za liječenje nesanice, aromaterapija i masaža mogu vam pomoći da zaspite brže i ostanete duže spavati. Također vam može pomoći da podržite tu promjenu.

Umirujuća, balansirajuća ulja za smanjenje tjeskobe i stresa, čine aromaterapiju vrlo učinkovitom za liječenje nesanice.

Eterična ulja koja koristimo za nesanicu: bergamot, tamjan, lavanda, mažuran, ruža, sandal, mirta, mandarina, ylang ylang

Terapija se sastoji od:

1.  Anamneze - utvrđivanje potrebe klijenta

2. Planiranja aromaterapije

3. Provođenja aromaterapije

4. Evaluacije - utvrđivanje postignutogTerapija uključuje:


 1. Individualno savjetovanje kroz podršku i razgovor s terapeutom

 2. Masažu eteričnim uljima terapeutske kvalitete u trajanju od 60 min

 3. Razumijevanje kako vam eterična ulja mogu pomoći kod nesanice

 4. Znanje o tome koja eterična ulja, u kojim omjerima i na koje sve načine možete koristiti kod kuće


Trajanje tretmana: 90 min

Cijena terapije: 300 kn